DEN HAAG - Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie liet maandag in een Kamerdebat weten op internationaal niveau de discussie te willen aangaan over de kaders van de inzet van onbemande vliegtuigjes. 

Maar nog in het debat moest ze op haar woorden terugkomen.

''Timmermans is ons te snel af'', verklaarde Hennis. Ze was door haar collega van Buitenlandse Zaken op de hoogte gesteld dat internationaal al druk gediscussieerd wordt over de inzet van de onbemande vliegtuigjes, zogeheten drones.

Het onderwerp kwam aan de orde in een debat over defensiematerieel. Daarbij kwam de aanschaf van drones door de krijgsmacht ter sprake. Het gaat om ongewapende toestellen die nog wel omgebouwd kunnen worden zodat ze wapens kunnen meenemen. Als Defensie hiertoe ooit zou besluiten, gebeurt dat in overleg met de Kamer, aldus de minister.

Omstreden

De inzet van drones is niet onomstreden onder meer omdat de Amerikanen de vliegtuigjes in Pakistan en Jemen inzetten om tegenstanders te doden. Een plan van D66 om een onafhankelijk juridisch onderzoek te beginnen naar de inzet van drones, vond geen gehoor bij de minister.