TILBURG - Ook Tilburg wil van het kabinet de vrijheid om zelf een wietplantage te kunnen beginnen. 

In opdracht van een meerderheid in de gemeenteraad gaat er een brief met dat verzoek naar minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

De gemeenteraad van Tilburg streeft al jaren naar gereguleerde wietteelt. Vorige week werd in Rotterdam een vergelijkbaar plan gelanceerd.

Het idee uit Rotterdam werd in Tilburg weer op de agenda gezet door coalitiefractie VVD, de partij van de verantwoordelijk minister. De VVD in Tilburg ziet nu kansen omdat door de afschaffing van de ‘wietpas’ een liberaler coffeeshopbeleid dichterbij komt.

Steun

Een meerderheid in de raad steunde het plan maandagavond. De Tilburgse coalitiepartij CDA stemde tegen.

PvdA-burgemeester Peter Noordanus is niet enthousiast over het voorstel uit de gemeenteraad. Volgens hem is het niet realistisch. ''Ik hou niet van bühnepolitiek'', reageerde hij.

Eindhoven

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven heeft 2 weken geleden de gemeente Utrecht benaderd om samen een proef met gereguleerde wietteelt uit te werken.

De burgemeester heeft dat gemeld in reactie op een motie in de gemeenteraad om een proef te beginnen. De motie werd dinsdagavond aangenomen.

Utrecht wil ook al heel lang aan de slag met gereguleerde wietteelt. De gemeente wil een vereniging oprichten voor volwassen wietgebruikers die op een gereguleerde en gecontroleerde manier wiet telen.