DEN HAAG - Ondanks krachtig aandringen van coalitiepartner PvdA komt minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie niet met tussenrapportages over de ontwikkeling van haar visie op de toekomst van de krijgsmacht.

Dat zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer. De visie moet ergens eind volgend jaar klaar zijn.

Onder meer PvdA, SP en D66 wilden op de hoogte worden gehouden. Zij vrezen anders voor een voldongen feit te worden geplaatst. In de visie komen belangrijke onderwerpen zoals de vervanging van de F-16 aan de orde.

De minister zei ''natuurlijk van gedachte te gaan wisselen met de Kamer'' de komende maanden. Ze wil dat de Kamerleden zich gaan ''herkennen'' in de nieuwe visie. Maar ze voegde er ook aan toe dat ze niet om de twee weken een update gaat geven.

Angelien Eijsink van de PvdA had eerder bij de minister aangedrongen om haar op dit punt tegemoet te komen. ''Geef ons een aantal zaken waarin we worden meegenomen.'' Ze kreeg steun van Jasper van Dijk van de SP en Wassila Hachchi van D66.

Als we nu niets doen kunnen we een half jaar wachten op de visie en krijgen we te maken met een fait accompli, aldus Van Dijk.

Spijtig

Hennis wilde niet inbinden. Ze zei ''heel erg bereid'' te zijn om op alle terreinen samen te werken, maar bleef verder bij haar standpunt. Eijsink liet weten de houding van de minister erg spijtig te vinden.

Ze gaat bij een ander debat alsnog proberen Hennis te overtuigen van haar gelijk. Complimenten kreeg Hennis wel van de coalitiepartner voor haar pogingen om ''Defensie op orde te brengen''. Hennis wil onder meer ''schoon schip'' maken wat betreft het beheer van materieel en kosten. Daarbij wordt de Algemene Rekenkamer ingeschakeld.

Financiën

Defensie kampt al jaren met financiële ondoorzichtigheid. Zo is van veel wapensystemen niet duidelijk wat de exploitatiekosten zijn.

Ze wil er alles aan doen om het inzicht in deze kosten te verbeteren. ''Dat is geen stoere taal, maar een kwestie van doen'', zei ze. Wel waarschuwde dat het even zal duren voor het zover is.