Patriot-verkenners dinsdag uit Turkije terug

DEN HAAG - De negen militaire verkenners die een mogelijke plaatsing van Nederlandse Patriots in Turkije onderzochten, keren dinsdag terug.

Dat heeft maandag een woordvoerder van het ministerie van Defensie gezegd.

Turkije heeft de NAVO om de inzet van het luchtverdedigingssysteem gevraagd als bescherming tegen mogelijke aanvallen uit Syrië. Binnen het bondgenootschap beschikken alleen Nederland, de Verenigde Staten en Duitsland over Patriotraketten.

De NAVO zal naar verwachting dinsdag op basis van het onderzoek van de verkenners instemmen met het verzoek van lidstaat Turkije. Daarna moet het kabinet nog een besluit nemen, maar dat heeft al laten weten een NAVO-besluit te zullen steunen.

Verslag

De militaire verkenners zullen deze week verslag uitbrengen van hun onderzoek. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie liet na het Turkse verzoek weten dat de uitkomst van dit verslag cruciaal voor haar besluitvorming zal zijn.

De militairen onderzochten zaken als locaties, logistiek en commandovoering. Ze voerden de missie uit samen met Amerikaanse en Duitse collega's.

Lees meer over de situatie in Syrië in ons dossier

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie