DEN HAAG - In een gesprek met de Israëlische ambassadeur zal minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maandag kenbaar maken het besluit te bouwen op de bezette Westelijke Jordaanoever ten zeerste te betreuren.

Het gaat om een gepland kennismakingsgesprek met ambassadeur Haim Divon.

De Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv heeft zondag al aan de Israëlische autoriteiten gevraagd af te zien van de nieuwbouw in de Palestijnse gebieden. Eerder zei Timmermans al in een debat in de Tweede Kamer dat het Israëlische nederzettingenbeleid ''een grote hypotheek'' legt op de hervatting van het vredesproces.

Ook Groot-Brittannië, Frankrijk en Zweden hebben maandag de Israëlische ambassadeurs op het matje groepen om te klagen over de laatste bouwplannen op bezet Palestijns gebied.

Eind afgelopen week doken plannen op dat Israël nog eens 3000 woningen voor Joodse kolonisten wil bouwen in het sinds 1967 bezette Arabische deel van Jeruzalem, Oost-Jeruzalem dat de Palestijnen als hun toekomstige hoofdstad zien.

De Israëlische autoriteiten hebben aangegeven dat de bouwplannen moeten worden opgevat als een boze reactie op de erkenning van Palestina bij de VN als staat en waarnemer.

Ambassadeur

In Londen moest ambassadeur Daniel Taub en in Parijs Yossi Gal naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Londen en Parijs overwegen hun ambassadeurs uit Tel Aviv terug te halen.

Ook Duitsland drong er maandag op aan de nederzettingen niet uit te breiden. Het land liet weten ''diep bezorgd'' te zijn over de bouwplannen. Duitsland is een belangrijke bondgenoot van Israël in Europa.

Netanyahu

Een bezoek dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu deze week brengt aan Berlijn komt overigens niet in gevaar. Netanyahu en bondskanselier Angela Merkel ontmoeten elkaar woensdag.

De uitbreiding van de Joodse nederzettingen is het grootste obstakel voor de hervatting van de vredesbesprekingen, die inmiddels jaren stilliggen.