AMSTERDAM - De daling van VVD en PvdA in de peilingen lijkt nog niet gestuit. In de peiling van Maurice de Hond van deze week verliezen beide partijen weer een zetel.

De VVD komt uit op 22 zetels, even veel als PVV en SP. De PvdA staat nu op 24 zetels en is daarmee nipt nog de grootste partij van het land.

Voor de VVD is het resultaat van de peiling een dieptepunt. De partij scoorde bijna drie jaar geleden voor het laatst zo slecht, toen het kabinet Balkenende IV viel in februari 2010.

PVV en CDA winnen deze week weer een zetel en komen uit op respectievelijk 22 en 18 zetels. Ook SP, D66 en 50Plus zijn flink gegroeid sinds de verkiezingen.

Rapportcijfer

De VVD-achterban geeft fractievoorzitter Halbe Zijlstra een opvallend laag rapportcijfer. Hij krijgt een gemiddeld oordeel van 5,8 onder zijn eigen kiezers. Diederik Samsom wordt door de PvdA-achterban gewaardeerd met een 7,2.

Verder blijkt uit onderzoek van De Hond dat driekwart van de VVD-kiezers vindt dat de VVD voor de verkiezingen terughoudender had moeten zijn in toezeggingen. In tegenstelling tot wat Rutte beloofde, is de korting van 1000 euro voor elke werkende Nederlander er niet gekomen, wordt de hypotheekrente toch aangepast en gaat er opnieuw geld naar Griekenland.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.