DEN HAAG - ''Schokkend en onthutsend.'' Dat is het eerste oordeel van minister Jet Bussemaker van Onderwijs over het uitgelekte Amarantisrapport.

''Dit verhaal is zeer ernstig, maar we moeten nog wel kijken of het klopt. Als ook maar de helft waar is, dan hebben de mensen die het betreft een enorm groot probleem met mij'', zei Bussemaker zaterdag in Nieuwsuur.

Ze hield nog een slag om de arm omdat ze maandag pas de officiële versie van het rapport krijgt. Zaterdag lekte via de Volkskrant een conceptversie uit.

In de conceptversie wordt gesteld dat bij onderwijsgroep Amarantis, die dit jaar werd opgesplitst vanwege financiële problemen, aanwijzingen zijn gevonden van zelfverrijking, belangenverstrengeling en financiële onregelmatigheden van bestuurders en hun adviseurs.

Vervolging

Bussemaker zei dat als de berichten kloppen zij gaat kijken of strafrechtelijke vervolging van de top van Amarantis mogelijk is. Haar departement zou dan aangifte moeten doen. Ze vraagt zich af waar het morele kompas was van de bestuurders.

''Ze moesten goed onderwijs geven. Wat ik heel zorgelijk vind is dat men blijkbaar meer geïnteresseerd was in de eigen leaseauto en kantoren op de Zuidas dan in de eigen leraren en leerlingen.''

Reactie CNV

CNV Onderwijs noemt het gedrag van de bestuurders van Amarantis in een reactie 'onverantwoord'. Volgens de vakbond heeft het toezicht op het bestuur gefaald. ''Dit kan niet door de beugel. Het is schadelijk voor het hele onderwijs, zowel financieel als voor de beeldvorming'', aldus de bond.

Volgens CNV-bestuurder Joany Krijt moeten onderwijsinstellingen niet op ''veel te grote ondernemingen gaan lijken'' en moet de kwaliteit van het onderwijs voorop blijven staan. ''Er ligt ook een morele plicht bij de onderwijssector zelf'', aldus Krijt.

Volgens haar moeten scholen die een bestuurder zoeken goed nadenken of iemand wel geschikt is, als die elders onverantwoord gedrag heeft vertoond. ''Verder moet het verscherpt toezicht voor een onderwijsinstelling ook wel echt iets voorstellen. Als dit niet gebeurt, houden we dit gedrag in stand.''