DEN HAAG - Docenten die in krimpgebieden als Groningen en Limburg hun baan dreigen te verliezen, moeten worden verleid om naar de Randstad te verhuizen.

Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs gaan binnenkort overleggen met de vier grote steden om te kijken of zo'n verhuizing aantrekkelijker kan worden gemaakt.

Een woordvoerster van het ministerie van Onderwijs bevestigt zaterdag berichtgeving hierover in het AD. De komende jaren zijn er naar verwachting 100.000 minder leerlingen. In de Randstad groeien de klassen nog licht, maar in andere delen van het land zal er voor veel docenten in de toekomst geen werk meer zijn.

Kwaliteit

Het zou volgens Bussemaker en Dekker jammer zijn als talentvolle docenten een ander vak kiezen, terwijl er elders werk voor hen is. Een centrum dat leraren en banen aan elkaar koppelt, zou volgens de bewindslieden een oplossing kunnen zijn.

Het geld dat nodig is om de docenten te verleiden tot een verhuizing, kan uit de 100 miljoen euro komen die VVD en PvdA in het regeerakkoord extra vrij maakten voor onderwijs. Met dat geld moet de kwaliteit van leraren worden verbeterd.