DEN HAAG - Nederland onderneemt geen stappen om het mogelijk te maken dat lidstaten vrijwillig de eurozone kunnen verlaten. 

Premier Mark Rutte heeft dat vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

In een interview met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung had hij gezegd dat Nederland ernaar streeft dat landen die zich niet aan de begrotingsdiscipline willen onderwerpen, moeten kunnen vertrekken uit de eurozone.

Om dat te regelen is een wijziging van het EU-verdrag nodig. Maar Nederland zal niet het initiatief nemen voor zo'n wijziging. Volgens Rutte zou dat toch kansloos zijn. Het is beter ''mee te liften'' met toekomstige verdragswijzigingen over andere onderwerpen, zei de premier.

Slob

Fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie noemt de uitspraken van Rutte in de Duitse krant ''heel bijzonder''. Hij wil de premier dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer nader aan de tand voelen hierover.

De Nederlandse wens om een euro-exit mogelijk te maken staat overigens ook in het regeerakkoord. Lidstaten zouden ook uit andere Europese 'arrangementen' moeten kunnen treden, zoals het Verdrag van Schengen. Binnen de Schengenzone bestaan geen grenscontroles.

Brief

Het kabinet heeft vrijdag een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over de toekomst van de eurozone, als voorbereiding op een debat hierover. Hierin staat dat het kabinet voorstander is van strenge begrotingsdiscipline.

De Europese Commissie moet landen met een te hoog tekort ''een dwingend aanpassingspad'' kunnen voorschrijven. Een volgende stap zou het opschorten van het stemrecht van een eurozondaar kunnen zijn. Ook daar is echter een wijziging van het EU-verdrag nodig.

Notitie

De brief van het kabinet sluit aan bij een notitie van Rutte-I van een jaar terug, die destijds ook werd onderschreven door de huidige regeringspartij PvdA. Net als zijn voorganger voelt het kabinet niets voor plannen van Brussel voor een apart fonds om de eurolanden te helpen bij economische schokken.

Ook vindt het de Europese Commissie te optimistisch over het tempo waarin een bankenunie tot stand kan komen.

D66-leider Alexander Pechtold noemt de visie van het kabinet ''kortzichtig''. Hij ziet weinig aandacht voor het democratischer maken van de EU. Dat is naar zijn mening ''een gemiste kans''.

Verder zijn in de brief volgens hem duidelijk de meningsverschillen tussen de regeringspartijen over Europa te zien. ''Er wordt geen heldere keuze gemaakt. Op veel punten heeft het kabinet gespleten standpunten.''