DEN HAAG - Als een land zich niet aan de regels wil houden, moet het uit de eurozone kunnen stappen. Premier Mark Rutte heeft dat gezegd tegen de Süddeutsche Zeitung.

''We willen bereiken dat een land de eurozone mag verlaten als het dat wil'', zegt Rutte in het vrijdag op de website van de Duitse krant gepubliceerde vraaggesprek.

Op dit moment kunnen eurolanden nog niet uit de eurozone stappen. Wel is het in theorie mogelijk de Europese Unie te verlaten. Nederland drong er vorig jaar op aan dat lidstaten die de regels aan hun laars lappen als ''ultieme sanctie'' uit de eurozone gezet moeten kunnen worden.

Nederland is er veel aan gelegen de euro sterker te maken. ''Als land van handelaren en exporteurs zijn wij afhankelijk van een stabiele munt", zegt Rutte.

Voor een gemeenschappelijke munt is het ''van het grootste belang dat alle eurolanden zich aan de afspraken houden die zijn gemaakt toen de euro werd ingevoerd. Alleen zo is de euro geloofwaardig". De euro moet zo sterk worden dat de munt de dollar zou kunnen aanvallen als munt die overal in de wereld gebruikt wordt.

'Heel bijzonder'

Fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie noemt het ''heel bijzonder dat Rutte dit zo prominent zegt in een buitenlandse krant''. Hij wil Rutte dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer nader aan de tand voelen over zijn uitspraken.

Slob wil weten hoe Rutte zijn plan denkt te verwezenlijken en of hij het gaat bespreken tijdens de EU-top van volgende maand.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier