DEN HAAG - Door de ene na de andere verkiezingsbelofte te breken, schaadt premier Mark Rutte niet alleen zijn eigen partij, maar de hele politiek.

Dat betoogt PVV-leider Geert Wilders in een interview in De Telegraaf, dat zaterdag verschijnt.

''Rutte heeft een grens overschreden. Waarom zouden mensen nog vertrouwen hebben in politici als ze op alle punten het tegenovergestelde doen van wat ze beloven?'', aldus Wilders.

Als voorbeeld van gebroken verkiezingsbeloften noemt hij de belastingverlaging waar de VVD eerder voor pleitte, maar waar de partij door de coalitie met de PvdA afstand van heeft moeten nemen.

Ook was de VVD tegen extra geld naar Griekenland, tegen nivelleren en voor het veiligstellen van de hypotheekrenteaftrek. ''Ze hebben alles gebroken."

'Aardige man'

Wilders heeft geen goed woord over voor het handelen van de premier, met wie hij in de vorige kabinetsperiode nog samenwerkte in een gedoogconstructie. "Rutte is wel een glimlachende aardige man, maar hij verkoopt zijn ziel en zaligheid om in het Torentje te mogen blijven. Hij is de koning van de wisselende politieke contacten. Hij bedrijft politieke polygamie.''

De PVV-leider zegt zijn uiterste best te gaan doen om het tweede kabinet-Rutte in 2013 weg te krijgen. Ook gaat hij zich inspannen zijn teleurgestelde kiezers terug te winnen.

Rutte zei vrijdagmiddag tijdens zijn wekelijke persconferentie de zorgen van Wilders niet te delen. Tijdens de campagne vertelt een politicus wat de partij wil, maar zolang de partij geen absolute meerderheid heeft moeten compromissen worden gesloten. ''Ik meen dat betrokkene als geen ander weet wat dat betekent.''