DEN HAAG - De PVV wil een debat met staatssecretaris Fred Teeven over de uitspraak van een tbs-advocaat en een oud-directeur van een tbs-kliniek dat mogelijk 200 tbs-patiënten binnenkort moeten worden vrijgelaten.

Dat kan het gevolg zijn van een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De PVV vreest dat vrijlating van tbs'ers de veiligheid in de samenleving ernstig in gevaar zal brengen.

Afgelopen maandag werd de tbs van een 42-jarige vrouw door de rechtbank in Utrecht opgeheven op grond van een recente uitspraak van het hof. Daarin staat dat tbs maar maximaal 4 jaar mag duren als iemand niet uitdrukkelijk is veroordeeld voor een geweldsdelict.

Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep tegen de uitspraak, waardoor de vrouw niet vrij komt totdat het gerechtshof een uitspraak in haar zaak heeft gedaan.

Gedwongen

Als een tbs'er moet worden vrijgelaten, zijn er andere manieren om hem of haar van de straat te houden, benadrukt het OM. Mensen die een psychische stoornis hebben en een gevaar voor zichzelf of anderen vormen, kunnen gedwongen worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Een woordvoerder van Teeven stelde donderdag dat het ministerie zich bewust is van de mogelijke problematiek. Al enige tijd onderzoekt het ministerie met de Raad voor de Rechtspraak om hoeveel gevallen het zou kunnen gaan.

Resultaten daarvan worden in januari verwacht. In het onderzoek moeten alle rechtszaken tegen het licht worden gehouden waarin een rechter bij een verlenging van tbs mogelijk onvoldoende expliciet heeft gemotiveerd waarom hij de verlenging toekende.