DEN HAAG - Nederland zal zich onthouden van stemming als later op deze dag in de Algemene Vergadering van de VN wordt gestemd over de statusophoging van de Palestijnen.

Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken donderdag in een debat in de Tweede Kamer.

De bewindsman is niet tegen de nieuwe status voor de Palestijnen. Maar hij vindt het niet het juiste moment. Het is volgens hem ''in de kern een wanhoopsdaad'' omdat de Palestijnen ''niet meer weten hoe ze zich moeten positioneren in het vredesproces''.

De Palestijnse Autoriteit wil als 'niet-lidstaat' als waarnemer bij de Algemene Vergadering worden toegelaten. De Palestijnen kunnen dan toetreden tot internationale verdragen, zoals het Statuut van Rome over de oprichting van het Internationaal Strafhof. Een grote meerderheid van de landen in de VN steunt het verzoek van de Palestijnen.

Obama

Behulpzaam voor het vredesproces is de stap van de Palestijnen niet, aldus Timmermans. Die wil met zijn positie de herkozen Amerikaanse president Barack Obama een kans geven om het vredesproces tussen Israël en Palestijnen weer op gang te brengen.

Timmermans heeft geprobeerd om binnen de Europese Unie tot een gezamenlijk standpunt te komen, maar dat is niet gelukt. ''Ik betreur dat bijzonder''. Zo hebben onder meer Spanje, Denemarken, België en Frankrijk al aangekondigd de statusophoging te steunen. Duitsland en vermoedelijk Groot-Brittannië zullen zich ook onthouden van stemming.

Volgens Harry van Bommel van de SP slaat Nederland ''een pleefiguur'' met het besluit. Volgens hem zal zo'n stap de positie van ons land als juridische hoofdstad van de wereld ondermijnen.

Majeure stap

Maar Désirée Bonis van de PvdA vindt de onthouding een ''majeure stap'' , een groot verschil met de houding van het vorige kabinet. Ze zou het liefst zien dat het kabinet voor zou stemmen, maar daarvoor is volgens haar nog onvoldoende steun is in de Kamer.

De VVD vindt bij monde van Han ten Broeke een onthouding ''kwalitatief hetzelfde'' als een tegenstem. Bonis zei deze appreciatie van de coalitiepartner niet te delen.