DEN HAAG - Het wordt voor jongeren met een strafblad makkelijker om weer aan de slag te gaan. De voor veel banen benodigde verklaring van goed gedrag zal daarvoor worden aangepast.

Dat zal staatssecretaris van Justitie Fred Teeven donderdag toezeggen tijdens de bespreking van de Justitiebegroting in de Tweede Kamer.

SP-Kamerlid Nine Kooiman stelde de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) woensdag aan de kaak. Volgens haar vragen steeds meer werkgevers om zo'n verklaring van goed gedrag, terwijl die voor jongeren met een strafblad pas vier jaar na de confrontatie met justitie weer wordt afgegeven.

Dat tijdsbestek zal nu worden teruggebracht tot twee jaar, zo melden bronnen aan NU.nl.

Stage

Volgens recente cijfers gaat het jaarlijks om ruim 1200 jongeren die momenteel geen aanspraak kunnen maken op de VOG. Behalve voor werk, gaat het ook vaak om stages tijdens of na de opleiding waar de verklaring van goed gedrag voor nodig is. 

De verklaringen worden afgegeven door het ministerie van Justitie, die de aanvrager screent om te zien of gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie.

Iedere werkgever kan voorafgaand aan een nieuwe baan om de verklaring vragen.