AMSTERDAM - Leden van GroenLinks worden de komende tijd meer betrokken bij kwesties over de arbeidsmarkt, militaire- en vredesmissies en ook groene politiek.

Bram van Ojik, leider van de GroenLinksfractie in de Tweede Kamer, wil zo proberen zorgen bij de achterban weg te nemen en de koers van de bij de laatste verkiezingen fors gekrompen partij scherper te krijgen.

Vooruitkijkend naar 2014, het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen, wil Van Ojik af van twijfels over de vraag of GroenLinks eigenlijk nog wel links genoeg is.Terwijl de werkloosheid hard oploopt, pleit de partij voor maatregelen voor bijvoorbeeld aanpassing van de WW.

Maar dat GroenLinks een breder verhaal heeft om de positie van bijvoorbeeld flexwerkers en werkzoekenden te verbeteren, is te weinig zichtbaar, aldus de fractieleider: plannen moeten concreter worden uitgewerkt.

Brief

Van Ojik schrijft dat woensdagavond in een brief aan de leden. Hij is nu 8 weken fractievoorzitter en wil dat de neuzen binnen de partij weer dezelfde kant op wijzen.

Sinds GroenLinks onder voorwaarden instemde met de politietrainingsmissie in Kunduz, is het onrustig binnen de partij. Een deel van de aanhang wilde de missie niet, een ander deel morde omdat leden pas aan het woord kwamen nadat het besluit er al lag.

Tumult

De onrust ebde niet weg, maar nam alleen nog maar toe door bijvoorbeeld tumult rond oud-Kamerlid Tofik Dibi. ''Rondom het referendum voor de lijsttrekker was het een rommeltje, bij de kandidaatstelling voor de Tweede Kamerlijst leidde goed bedoelde transparantie tot beschadiging van kandidaten''.

Uiteindelijk leidde het tot het vertrek van Van Ojiks' voorganger Jolande Sap: ''Het sluitstuk van een kleine 2 jaar waarin het GroenLinks niet heel erg goed ging'', schrijft hij.

Betrokken

Uit gesprekken met leden blijkt volgens Van Ojik dat de achterban meer betrokken wil zijn bij wat er in Den Haag gebeurt en een afkeer heeft van ''machtsspelletjes, ondoorzichtigheid en onwaarachtige omgangsvormen''.

En: ''Uit gesprekken die ik voerde, heb ik al wel geleerd dat herstel van vertrouwen in GroenLinks begint bij verheldering van verantwoordelijkheden en vergrote betrokkenheid van onze leden. GroenLinks moet weer de partij worden die ze was.''