DEN HAAG - De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft nog niet gebroken met het Midden-Oostenbeleid van het vorige kabinet. Het is dan ook maar de vraag of hij het imago van Nederland herstelt.

Dat stelt Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, voorheen diplomaat, die nu voor D66 het woord voert over het buitenlandbeleid.Hij wijst op het vraagstuk rond de ophoging van de status van de Palestijnen, zoals eind deze week voorligt in de Verenigde Naties. 

"Een grote meerderheid van de landen gaat voor die ophoging stemmen, net als veel Europese landen. Maar Nederland isoleert zich weer door zich te onthouden van een stem", vindt Sjoerdsma.De afgelopen jaren was er veel kritiek op het gezichtsverlies dat Nederland zou lijden in het buitenland onder de gedoogcoalitie Rutte I, waardoor de positie van ons land zou zijn verslechterd. Eerder onthulde NU.nl op basis van ambtelijke stukken dat diplomaten inderdaad moeite hadden het Nederlandse imago overeind te houden. Nieuwe koers

Met de komst van voormalig diplomaat Timmermans leek de regering echter voor een nieuwe, pro-internationale koers te kiezen. Dat beaamt ook Sjoerdsma: "De minister maakte letterlijk een vliegende start, door meteen op pad te gaan. Maar in feite heeft Timmermans nauwelijks speelruimte met dit regeerakkoord en coalitiepartner VVD."Naast de status van de Palestijnen, memoreert Sjoerdsma ook de motie die tijdens het debat over de regeringsverklaring door PVV, VVD, CDA en SGP en ChristenUnie werd aangenomen over de relatie van Nederland met Israël."Waar in het nieuwe regeerakkoord een gebalanceerde tekst staat over het Palestijns-Israëlisch conflict, is met deze motie toch weer een aparte positie voor Israël gecreëerd. En dat terwijl Timmermans' eerste belofte als minister een nieuwe Midden-Oostenkoers was", aldus Sjoerdsma.

Oud beleid

"Daarmee dringt de vraag zich op of er weliswaar een nieuwe minister is, maar één die oud beleid moet uitvoeren."


Donderdagmiddag komt de Tweede Kamer te spreken over de status van de Palestijnen en de problemen in de Gazastrook.

Lees alles over het conflict rond de Gazastrook