DEN HAAG - D66 wil nog geen eisen formuleren voor het sociaal leenstelsel, dat VVD en PvdA willen invoeren voor studenten.

''We gaan graag in gesprek en wachten af wat daaruit komt'', zei Tweede Kamerlid Paul van Meenen woensdag.

Van Meenen benadrukte dat het sociaal leenstelsel echt sociaal moet zijn. Hij zei verder te hopen dat het kabinet de partij wil betrekken bij de ontwikkeling van het nieuwe systeem. ''Maar het is zeker niet zo dat mijn fractie zonder meer tekent bij het kruisje.''

De coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en heeft daar dus de hulp van GroenLinks en D66 nodig om het sociaal leenstelsel in te kunnen voeren.

GroenLinks

GroenLinks gaf in het debat aan geen voorstander te zijn van de plannen van het kabinet. De partij is in principe wel voor een sociaal leenstelsel, maar aan het voorstel van de coalitie moet nog flink worden gesleuteld. Zo moet onder meer de ov-jaarkaart blijven, het collegegeld omlaag en de aanvullende beurs omhoog.

Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks vreest daarnaast een nieuw fiasco net als met de langstudeerboete als er niet goed naar de maatschappelijke zorgen over het sociaal leenstelsel wordt gekeken. Hij stelde dat de politiek er bij de langstudeerboete een potje van heeft gemaakt. ''Laten we dat nooit meer doen.''

Basisbeurs

VVD en PvdA legden in het regeerakkoord vast dat de basisbeurs vanaf september 2014 zal worden vervangen door een sociaal leenstelsel.

Daarbij is de volledige studiefinanciering een lening die na het behalen van het diploma moet worden terugbetaald. De aanvullende beurs blijft wel bestaan. Verder wil de coalitie de ov-kaart voor studenten omzetten in een kortingskaart.