
Brussel houdt Nederland extra in de gaten
Dit heeft de Europese Commissie woensdag bekend gemaakt. Het is de eerste keer dat Nederland op deze manier door Brussel wordt gevolgd.
Brussel is vooral bezorgd over de negatieve ontwikkeling van de schuldbalans van veel gezinnen. Nederlanders hebben 'een zeer hoge hypotheek terwijl hun inkomsten dalen', zo stelt de Commissie.
Ook noemt Brussel de vooruitzichten voor de woningmarkt ongunstig. De Commissie verwacht dat de economische groei afneemt, wegens een dalende binnenlandse vraag. De Nederlandse export blijft het wel goed doen, aldus Brussel, dat zorgt voor een overschot op de handelsbalans.
Werkloosheid
Er wordt door Brussel onder meer gekeken naar het concurrentievermogen van Nederland, de werkloosheid, de huizenmarkt, de schuldpositie en de wisselwerking met de financiële sector.
Dat Nederland extra in de gaten wordt gehouden betekent niet dat er meteen maatregelen uit Brussel volgen. Wel vraagt Brussel Nederland waarschijnlijk om een evaluatie van de risico's voor de Nederlandse economie. Dit wordt volgend voorjaar bekend gemaakt. Als de kritiek aanblijft, dan volgen er uit Brussel aanbevelingen voor Nederland.
Vrees
In mei oordeelde Brussel nog positief over de macro-economische vooruitzichten van Nederland, naar aanleiding van het Kunduz-akkoord. "De plannen zijn van hoge kwaliteit en het begrotingsakkoord past binnen het kader van stabiliteit en groei", zo zei eurocommissaris Olli Rehn dan ook tijdens de persconferentie over de aanbevelingen.
Wel werd toen al gevreesd voor de uitwerking van de structurele hervormingen en werd gewezen op de risico's in het pensioenstelsel en de huizenmarkt.
"Hoewel de nieuwe regering het eens is over hervormingsmaatregelen, blijft het vooruitzicht in de huizenmarkt ongunstig zolang de economische prognoses troebel blijven'', zo stelt de Commissie nu.
Andere landen
Nederland is niet de enige lidstaat waar door Brussel extra op wordt gelet: nog 13 andere landen kunnen een beoordeling van de Commissie tegemoet zien.
Dit zijn België, Bulgarije, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Italië, Cyprus, Hongarije, Malta, Slovenie, Finland, Zweden en Groot-Brittannië.