AMSTERDAM - Door de geplande maatregelen voor de woningcorporaties, zoals de verhuurdersheffing van 2 miljard per 2014, zullen de corporaties in totaal 1 miljard euro verliezen in 2017.

Dit blijkt woensdag uit berekeningen (pdf) van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Volgens het instituut komt de opbrengst van de heffing van 2 miljard in de staatskas voor 90 procent voor rekening van de woningcorporaties (1,8 miljard).

Een woordvoerder van het instituut licht toe dat het regeerakkoord dan ook 'forse negatieve gevolgen' kan hebben voor woningcorporaties in bepaalde regio’s van Nederland.

Kwart minder

In sommige regio’s zullen woningcorporaties maar liefst een kwart minder in kas hebben als gevolg van de gedaalde huurinkomsten.

Vooral in delen van de drie noordelijke provincies, Limburg en Zeeland en Flevoland zullen de huurinkomsten flink dalen, tot 700 euro per woning per jaar. In regio's als Utrecht, Amsterdam en delen van Gelderland en Brabant kan de opbrengst juist oplopen tot zo’n 600 tot 700 per woning.

Afwijkend

De berekeningen wijken fors af van de doorrekeningen van het regeerakkoord van het CPB. Dat stelde dat de hogere extra huuropbrengst woningcorporaties juist 2,2 miljard euro zou opleveren.

Maar volgens het EIB leidden de maatregelen slechts tot een extra huuropbrengst van 600 miljoen. De extra opbrengst wordt met name veroorzaakt door de huurverhogingen van zittende huurders, corporaties zullen vrijwel niets verdienen aan nieuwe huurders.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van EIB. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

WOZ-waarde

In het regeerakkoord is afgesproken de maximale huurprijs vast te stellen aan de hand van de WOZ-waarde. Verhuurders mogen jaarlijks maximaal 4,5 procent van deze waarde aan huur vragen.
Dat de woningcorporaties in tegenstelling tot berekeningen van het CPB juist fors zullen moeten inleveren als gevolg van het regeerakkoord, komt volgens het EIB vooral doordat het CPB is uitgegaan van woz-waarden van voor de crisis.

Sindsdien heeft er juist een flinke prijsdaling plaatsgevonden, zo stelt het instituut. "De WOZ-waarde is met onzekerheid omgeven. Alleen al dit jaar zijn de huizenprijzen gemiddeld met 8 procent gedaald", zo stelt het instituut.

Het EIB is daarom uitgegaan van de woz-waarden uit 2008, toen de crisis net was uitgebroken. "De verschillen zijn aanmerkelijk. De woz-waarde lag 18 procent hoger, de huurprijzen voor nieuwe verhuringen 8 procent lager."

Gedaalde huurinkomsten woningcorporaties

Klik op de regio om het saldo per huurwoning te zien. De gegevens zijn afkomstig van EIB. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Ondoordacht

In de Tweede Kamer wordt woensdagmiddag met minister Stef Blok van Wonen over de maatregelen gepraat.

Voorafgaand aan het debat stelde het CDA dat VVD en PvdA opnieuw moeten onderhandelen over de verhuurderheffing in het regeerakkoord. Volgens CDA-Kamerlid Raymond Knops zijn de kabinetsplannen "ondoordacht en onuitvoerbaar."

"De coalitie heeft eerder laten zien dat afspraken uit het regeerakkoord nog herzien kunnen worden. Het lijkt me hoog tijd dat dat voor dit terrein ook gebeurt.''

Voorafgaand aan het debat stelde ook MKB Nederland middels een brief van Hans Biesheuvel af te willen van de verhuurdersheffing. Ook de maximalisering van de huren op 4,5 procent van de WOZ-waarde moet van tafel. 

Desastreus

Gemeenten, corporaties en huurders luidden al eerder de noodklok over de maatregelen. "De voorgenomen verhuurderheffing heeft desastreuze effecten op woningcorporaties, de Nederlandse economie, het financiële stelsel en de portemonnee van de huurder", zo schreef Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties dinsdag aan de Kamer.

"De bouw zal nog dieper in het dal komen en de werkloosheid fors verder oplopen", aldus Aedes. 

Koppelen

Voorafgaand aan het debat pleitte D66-Kamerlid Kees Verhoeven al tegenover NU.nl om de verhuurdersheffing te koppelen aan de opbrengst van huren.

De D66'er wil dat Blok voor de heffing een oplossing zoekt, zodra blijkt dat de kosten van de verhuurdersheffing door de woningcorporaties niet kunnen worden opgevangen door de hogere huurprijs.