AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam laat het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Osdorp vrijdag door de politie ontruimen.

Dat zal op "een rustige en vreedzame manier gebeuren", liet een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan woensdag weten. De ontruiming begint in de ochtend.

De rechtbank bepaalde woensdag dat de circa 137 asielzoekers hun tentenkamp in Amsterdam-Osdorp moeten verlaten. 

'Bad-bed-brood'-opvang

De gemeente hoopt dat de demonstranten voor vrijdag al gebruik hebben gemaakt van de basisopvang die hen 30 dagen wordt aangeboden of elders onderdak hebben gevonden. Amsterdam heeft voor de uitgeprocedeerde asielzoekers binnen en buiten de hoofdstad zogeheten 'bad-bed-brood'-opvang geregeld zodat ze kunnen bijkomen..

De voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam bepaalde woensdag dat het tentenkamp moet verdwijnen.

Van der Laan had de asielzoekers eerder te kennen gegeven dat ze het tentenkamp voor vrijdagochtend moesten opdoeken. De demonstranten probeerden dit met een rechtszaak te voorkomen.

Hygiëneregels

De rechter is het met de Amsterdamse burgemeester eens dat het tentenkamp sinds 25 september uit zijn voegen is gegroeid en de demonstranten zich niet houden aan de hygiëneregels. De voedselveiligheid is volgens de rechter niet gewaarborgd.

Ook somde de voorzieningenrechter een aantal incidenten op. Ze wilde hiermee aangeven dat ze het eens is met de vrees van de burgemeester voor wanordelijkheden.

Slaapsteden

Het tentenkamp in Osdorp begon met 13 tenten en 38 uitgeprocedeerde asielzoekers die aandacht vragen voor hun uitzichtloze situatie. Inmiddels staan er 25 tenten, waaronder drie slaapsteden en een proviandtent dicht op elkaar op een klein oppervlak.

Er is geen stromend water aanwezig, waardoor de mensen hun handen niet kunnen wassen. Volgens de rechter trekken overgebleven etensresten en vuile vaat ongedierte aan en is het risico op maag- en darminfecties groot. Het zwerfvuil in de omgeving neemt toe en omwonenden klagen over overlast.

Manifestatie

Een woordvoerder van de stichting Migrant to Migrant, die het opneemt voor de uitgeprocedeerde asielzoekers, heeft al laten weten dat de demonstranten niet weggaan en zich laten oppakken door de politie.

Ze vragen betrokken burgers daar bij te zijn. Op donderdagmiddag houden ze een manifestatie bij het kamp en in de straten van Amsterdam.