DEN HAAG - Het sluiten van gevangenissen en het ontslaan van gekwalificeerde medewerkers is 'onverstandig en ondoordacht'. 

Dat zegt SP-Kamerlid Nine Kooiman naar aanleiding van berichten daarover. Ze stelt als alternatieven onder meer voor om te bezuinigen op het hoofdkantoor van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en om gedetineerden vaker aan het werk te zetten in onderhoud en schoonmaak.

Dat laatste is namelijk vooral goed voor die gevangenen zelf. Kooiman zegt dat resocialisatie in gevangenissen toch al veel meer aandacht verdient.

Dat kan volgens haar financieel aantrekkelijk zijn door gedetineerden meer werk te laten verrichten in de inrichting, zoals in het onderhoud en de schoonmaak.

Goedkoper

Ook zou voor het laatste deel van de straf vaker gebruik moeten worden gemaakt van half open inrichtingen, zegt Kooiman: ''Die zijn niet alleen goedkoper, maar presteren ook aantoonbaar beter als je kijkt naar de cijfers van gevangenen die na hun vrijlating opnieuw de fout in gaan. Dat is ook niet zo gek, omdat mensen weer geleidelijk moeten wennen aan het hebben van verantwoordelijkheden.'’

''Er is in het verleden al enorm bezuinigd op het gevangeniswezen'', klaagt Kooiman. ''Iedere volgende stap moet dus een slimmere bezuiniging zijn.'' Meerpersoonscellen zijn dat in elk geval niet: ''Daarmee maak je van een gevangenis een soort van hogeschool voor de criminaliteit.''

Besparen

De SP vindt ook dat er om te bezuinigen minder externe medewerkers en bureaus moeten worden ingehuurd, dat aanbestedingsprocedures eenvoudiger moeten en dat er op ondersteunende diensten en automatiseringsprojecten bespaard kan worden.

Kooiman doet haar voorstellen later deze week tijdens de behandeling van de begroting van Veiligheid en Justitie.