AMSTERDAM - Ad Melkert keert tijdelijk terug bij de PvdA. Hij is voorzitter van een commissie die zich gaat buigen over aanpassingen van de Nederlandse economie om de crisis het hoofd te bieden.

Dat meldt NRC Handelsblad. Andere leden van de commissie zijn onder anderen Tweede Kamerlid Ed Groot, senator Esther-Mirjam Sent en internationaal secretaris Kirsten Meijer.

Melkert was bij de voor de PvdA dramatisch verlopen verkiezingen van 2002 partijleider van de sociaaldemocraten. Hij liet zich in debatten ringeloren door Pim Fortuyn en de PvdA leidde een enorme verkiezingsnederlaag. Hierna verdween Melkert van het Nederlandse politieke toneel.

Wereldbank

Melkert ging bij de Wereldbank en bij de Verenigde Naties aan de slag. In 2009 werd hij benoemd tot speciaal gezant in Irak, een functie die hij twee jaar bekleedde.

Partijvoorzitter Hans Spekman prijst Melkert in NRC Handelsblad als een 'gedreven, ideologisch scherpe sociaaldemocraat die goed thuis is in de internationale politiek'. "Dat is noodzakelijk in een commissie die oplossingen gaat bedenken voor een internationale crisis."