AMSTERDAM - De kosten die door bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen extra in rekening worden gebracht bij consumenten voor betalingen met creditcards, worden binnenkort aan banden gelegd.

Dit laat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maandag weten aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de Pvda-fractie in de Kamer. 

Het Europees Parlement (EP) luidde vorige week de alarmklok over de extra transactiekosten die bij het kopen van vliegtickets of concertkaartjes in rekening worden gebracht.

Onterecht

De transactiekosten van creditcardbetalingen zijn vaak te hoog en consumenten krijgen vaak onterecht een te hoge toeslag bij een onlinebestelling met een creditcard. Bij luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair, Easyjet, KLM en Lufthansa kunnen deze kosten oplopen tot 15 euro per ticket voor een enkele reis.

Volgens Dijsselbloem zal een wetsvoorstel naar aanleiding van de Europese richtlijn om deze praktijken aan banden te leggen na het kerstreces aan de Tweede Kamer worden gestuurd.

Werkelijke kosten

"Handelaren mogen niet meer kosten in rekening brengen aan hun klanten dan de werkelijk door hen gemaakte kosten die verband houden met het gekozen betaalmiddel", aldus Dijsselbloem.

Soms is het betalen met een creditcard zelfs de enige manier om een ticket te betalen. Volgens Dijsselbloem is het aan handelaren om te bepalen welke betaalmethoden ze aanbieden. Wel belooft de minister zich ervoor in te zetten dat consumenten meer betaalwijzen krijgen om uit te kiezen.