BRÜSSEL - Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) blijft vasthouden aan een stap-voor-stap benadering om Griekenland er bovenop te helpen.

Hij ziet niets in het kwijtschelden van leningen aan het land.

Dat zei de minister maandag voorafgaand aan overleg met zijn collega-ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) in Brussel.

Het (gedeeltelijk) kwijtschelden van leningen aan Griekenland lijkt steeds meer de enige optie om de schuldenpositie van het land op lange termijn houdbaar te maken. Er wordt gesproken van het kwijtschelden van de helft van de geleende bedragen.

Rentes

''Dat zou direct om heel veel geld gaan. Wij proberen het echt op andere manieren'', zei Dijsselbloem. Hij doelde onder meer op het verlagen van de rentes op de leningen of het terugstorten van de winsten op obligaties. ''Dat heeft onze voorkeur en blijft onze insteek.''

Of de eurogroep maandag tot een besluit komt is maar de vraag. Er zijn volgens Dijsselbloem nog punten waar geen overeenstemming over is, zonder in detail te treden. De minister verwacht ''geen makkelijke dag''.

Uitbetaling

Griekenland is in afwachting van de uitbetaling van de volgende termijn aan noodsteun. De landen willen pas overgaan tot uitbetaling als er een oplossing is gevonden voor de schuldpositie van het land op lange termijn.

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden zijn maandag opnieuw bijeen in Brussel voor overleg over Griekenland. Het is de derde keer in 2 weken tijd dat deze zogenoemde eurogroep bijeen is.

Essentieel

Volgens Europees commissaris Olli Rehn (Monetaire zaken en de euro) is het essentieel dat er maandag een akkoord is over de uitbetaling van de termijn noodsteun. Hij riep de eurogroep en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op om ''de laatste centimeters'' te overbruggen.

''Het is absoluut mogelijk om de politieke goodwill te vinden om een akkoord te bereiken'', aldus Rehn voorafgaand aan het overleg.

Geloofwaardige oplossing

IMF-chef Christine Lagarde verwacht intensieve gesprekken. ''We werken naar een geloofwaardige oplossing voor Griekenland.''

Alles over de situatie in Griekenland in ons dossier