PARAMARIBO - CDA-Europarlementariër Ria Oomen heeft goede hoop dat er weer een dialoog op gang komt tussen Nederland en Suriname. 

Ze ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor de Europese Unie. Oomen zei dat zondag tijdens de gezamenlijke vergadering van Europarlementariërs en hun collega’s uit Afrikaanse en Caribische landen en staten in de Pacific (ACP-landen).

Oomen hoopt en denkt dat de huidige minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, de juiste persoon voor herstel van de dialoog is. ''Ik denk en hoop dat hij diplomaat genoeg is om weer te beginnen met de dialoog. Dat moet gebeuren, zo komen we niet verder", zei Oomen tegen het ANP.

Nederland heeft grote moeite met de amnestiewet, die het Surinaamse parlement dit jaar aannam. Daarin wordt de verdachten van de moorden van 8 december 1982 amnestie verleend. Onder hen is de huidige president, Desi Bouterse.

Bagagedrager

''Er is veel gebeurd en voor ons gevoel is de rechtsstaat geschonden. De amnestiewet is immers een pleidooi voor straffeloosheid. Maar toch moeten we verder, zonder het verdriet van de nabestaanden te vergeten", aldus de politica.

De EU en Suriname hebben met elkaar te maken omdat Suriname tot de ACP-landen behoort. De ACP-landen zijn landen die vroeger werden gekoloniseerd door Europese landen. In het kader van het zogenoemde Cotonouverdrag is er een ontwikkelingsrelatie tussen de landengroepen. Volgens Oomen staat er voor volgend jaar een gesprek op de agenda tussen de EU en Suriname.

''Nederland kan op de bagagedrager van de EU meeliften met deze dialoog", zegt Oomen.

VVD-collega

De politica is het niet eens met het besluit van haar VVD-collega Toine Manders om de parlementaire vergadering in Suriname te boycotten.

''Ik heb me ook verzet tegen Suriname als locatie voor deze ontmoeting. Maar we hebben een compromis gesloten dat Bouterse niet aanwezig zal zijn tijdens de vergadering. En als je die afspraak dan maakt, moet je je daaraan houden’’, aldus Oomen.