AMSTERDAM - De posities van coalitiepartijen VVD en PvdA blijven zwak. De partijen leveren elk een zetel in en komen uit op respectievelijk 23 en 25 zetels. 

Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. De partijen hebben sinds de verkiezingen samen 31 zetels verloren.

Slechts 58 procent van de PvdA-stemmers zou weer op de partij stemmen, bij de VVD-kiezers is dit zelfs minder dan de helft: 47 procent.

Grootste stijger ten opzichte van een week eerder is het CDA. De Christendemocraten zijn deze week 2 zetels geklommen naar 17.

Ook 50PLUS wint een zetel en komt op 8 zetels uit. 12 procent van alle kiezers boven de 50 stemt nu 50PLUS. Behalve deze partijen staan ook SP (22 zetels), PVV (21 zetels) en D66 (18 zetels) vergeleken met de verkiezingen op een duidelijke winst.

Rutte

Het vertrouwen in Rutte bij de Nederlanders is klein. Stond de minister-president tijdens zijn vorige bewindsperiode telkens bovenaan het lijstje van de ministers in wie het grootste vertrouwen werd gesteld, momenteel moet hij het doen met een elfde plek en rapportcijfer 4,9. Zijn eigen kiezers zijn milder en geven hem een 5.7.

Alleen minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) en minister Stef Blok (Wonen, VVD) doen het slechter. De ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) en Roland Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) krijgen de hoogste rapportcijfers: een 5.4 en een 5.3. Hun eigen achterban geeft elk nog eens 1 punt hoger.

Europese Unie

Uit het onderzoek van De Hond blijkt dat de Nederlandse kiezer zijn bedenkingen heeft over de EU-begroting. 

Nederland en andere landen vinden het onbegrijpelijk dat er meer geld naar Brussel moet terwijl de landen zelf fors moeten bezuinigen. Volgens Nederland zou de Europese Commissie voor 2012 en 2013 niet om meer geld moeten vragen, maar eerst zelf in de boeken moeten kijken of er niet ergens bezuinigd kan worden. 

Zeven op de tien ondervraagden zijn het hiermee eens. Zij vinden dat de EU-begroting aanzienlijk naar beneden moet. 68 procent denkt echter dat Nederland toch zal zwichten tijdens de begrotingsonderhandelingen.

Toekomst

Ook het vertrouwen in de toekomst van de Europese Unie is laag: dit gaat op voor slechts een derde van de ondervraagden.

Toch vindt maar 32 procent dat Nederland uit de EU moet stappen, met als grootste voorstander de PVV-achterban. 93 procent van hen zou een vertrek uit de Unie steunen.

Vijf vragen over de Europese begroting