DEN HAAG - Het is volgens Halbe Zijlstra (VVD) niet nodig om de grenzen van het regeerakkoord met de PvdA op te zoeken. "De afspraken zijn helder, daarbuiten oordelen we naar eigen inzicht."

Dat zei de VVD-fractievoorzitter in een gesprek met NU.nl, tijdens het partijcongres zaterdag in Den Bosch over het regeerakkoord.

Gedurende het congres was er veel kritiek op verschillende onderdelen uit het akkoord, vooral wat betreft de plannen om de inkomensverschillen te verkleinen.

Sommige leden waren bang dat de partij de eigen visie had losgelaten en drongen erop aan de grenzen van het regeerakkoord op te zoeken.

Visie

Maar volgens Zijlstra zullen de PvdA en de VVD ieder hun eigen visie blijven verkondigen, en is er met het regeerakkoord alleen sprake van een "gezamenlijke opdracht" om het land "sterker uit de crisis" te laten komen.

"Dat is ook wat premier Rutte tijdens de regeringsverklaring heeft verkondigd", aldus Zijlstra. "Na twee weken van discussie over die zorgpremie, heb ik de behoefte om dat te benadrukken. Het regeerakkoord draait om meer dan dat ene punt, we hebben een heleboel binnengehaald."

Volgens de fractievoorzitter heeft hij dat ook van meets af aan verkondigd "zodra het regeerakkoord daar lag".

Machtspartij

In reactie op de kritiek van Jarico Vos, voorzitter van VVD-jongerentak JOVD, dat de VVD een machtspartij dreigt te worden die de eigen idealen verwaarloost, zegt Zijlstra verder: "Ik ben het daar niet mee eens."

"Natuurlijk heb je als grote regeringspartij invloed, maar het feit dat we na het commentaar op de zorgpremie meteen het regeerakkoord hebben opengebroken, toont juist aan dat we niet bot over de kritieken heen gaan."

Blauwe geluid

Tot slot zegt hij ervoor te zorgen dat "het blauwe geluid" in de Tweede Kamer vertolkt zal worden met heldere VVD-standpunten, en dat de regering zal worden gehouden aan de afspraken.