AMSTERDAM - VVD-leider Mark Rutte heeft coalitiepartner PvdA zaterdag geprezen als ''een betrouwbare partner''. 

''Wij zijn totaal verschillend, maar de PvdA is een partij die ook verantwoordelijkheid wil nemen'', zo sprak Rutte op het VVD-congres in Den Bosch.

Tijdens het congres kregen de leden de kans vragen te stellen en hun mening te uiten over het regeerakkoord. De dag besloot met een toespraak van Rutte.

Daarin zei Rutte dat de sociaaldemocraten volgens hem net als de VVD beseffen dat ''we niet kunnen doorgaan de kiezers om de twee jaar te vragen naar de stembus te gaan''.

"VVD en PvdA zullen nooit fuseren, maar de twee partijen gaan nu wel aan de slag om Nederland uit de crisis te halen", aldus Rutte. "De PvdA is een betrouwbare partner en zal dat blijven. Ze hebben een sterke partijleider en ze hebben hun beste mensen afgevaardigd naar het kabinet'."

SP

Volgens de premier had de VVD door de verkiezingsuitslag weinig andere keus dan met de PvdA in zee te gaan. Ze had wel kunnen proberen naar andere partners te zoeken, maar als ze met de SP was gaan praten ''had ik jullie wel eens willen horen''.

Volgens Rutte is er geen tijd meer om verder te ''mopperen'', maar moet het kabinet aan de slag om de problemen in Nederland op te lossen. Hij noemde onder meer de overheidsfinanciën, die ''totaal uit het lood'' zijn, de zorg, de veiligheid en de migratie.

Onderwerpen

Als een van de eerste onderwerpen tijdens het congres zaterdag kwamen de nivelleringsplannen uit het regeerakkoord ter sprake. Rutte noemde de afspraken om de inkomensverschillen te verkleinen ''verdedigbaar''. Hij wees erop dat het kabinet de komende jaren 45 miljard euro gaat bezuinigen.

De gevolgen daarvan zijn vooral merkbaar voor de lagere inkomens, want zij maken het meest gebruik van overheidsvoorzieningen.

Sociaal hart

Dat er iets extra's voor de lagere inkomens gebeurt ''als je zo verschrikkelijk veel geld weghaalt bij de overheid'', vindt Rutte goed uit te leggen. ''Dat begrijpt iedere liberaal, want iedere liberaal heeft een sociaal hart.'' Het principe dat werk moet lonen, staat volgens de premier nog steeds recht overeind in het regeerakkoord.

Rutte gaf wel toe dat er aanvankelijk ''een verkeerd instrument'' is gebruikt door te nivelleren via de zorgpremies. Na veel protesten uit de VVD-achterban is die maatregel in overleg met de PvdA teruggedraaid. De inkomensverschillen worden nu verkleind via de belastingen.

Zorgpremie

Ook partijvoorzitter Benk Korthals haalde de problemen rond de zorgpremie aan, tijdens zijn toespraak bij aanvang van het congres. ''We hadden ons moeten realiseren dat er deining kon ontstaan rond het plan voor een inkomensafhankelijke zorgpremie. Maar we hebben ervan geleerd", zo zei Korthals

Korthals gelooft niet dat langer onderhandelen over het regeerakkoord de onrust binnen de VVD-gelederen over het zorgpremieplan had kunnen voorkomen. ''Ik geloof daar niets van'', aldus de voorzitter, die het toejuicht om afspraken op hoofdlijnen te maken.

JOVD

In de aanloop naar het congres ontstond nog onduidelijkheid over het toespraakrecht van de JOVD. Korthals stelde eerder nog dat er geen ruimte zou zijn voor een toespraak van de jongerentak van de VVD, maar de meerderheid van het congres stemde ervoor dat er een moment voor de jongeren werd ingepland.

In die toespraak zei JOVD-voorzitter Jarico Vos dat het "ideologisch kompas" van de VVD "op hol is geslagen". Als voorbeelden haalde hij het niet wegstemmen van de weigerambtenaar aan tijdens Rutte I, en de nivellering van het huidige regeerakkoord met de PvdA.

Ledenraadpleging

Tijdens het congres werd ook gestemd over een motie om in de toekomst de leden van de VVD te raadplegen over het regeerakkoord. Deze motie behaalde echter geen meerderheid. Het voorstel van de afdeling Amsterdam kreeg 216 stemmen voor; 592 leden stemden tegen.

Wel werd een minder vergaande motie aangenomen om tijdens een partijcongres in mei volgend jaar te gaan praten over hoe de betrokkenheid van de leden bij een regeerakkoord kan worden vergroot. Het partijbestuur had deze motie overgenomen.

Den Bosch

De VVD congresseerde zaterdag vanaf 10.30 uur in de Brabanthallen in Den Bosch. Het ging om het eerste congres sinds de VVD en de PvdA samen in de regering stapten.

Veel leden wilden stoom afblazen over onder meer de gang van zaken rond de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Lees hier het interview met Halbe Zijlstra