AMSTERDAM - Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft gedreigd op te stappen vanwege de plannen die tijdens de kabinetsonderhandelingen in de maak waren voor de zorg. 

Dat meldt het AD zaterdag in een reconstructie. Toen de VVD-fractie het regeerakkoord moest goedkeuren, ontnam Mark Rutte haar het woord.

In de vergadering van de VVD-fractie, luttele uren voordat Rutte en PvdA-onderhandelaar Samsom het akkoord moesten presenteren, zou Schippers felle kritiek hebben geuit op het plan om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken.

Volgens de premier was er geen tijd meer voor zo'n discussie, schrijft de krant, die meerdere aanwezigen sprak.

Aanpassen

Precies over dat plan barstte in de dagen na de presentatie van het regeerakkoord een storm van kritiek los in de VVD-achterban. Toen steeds meer stemmen opgingen het plan aan te passen, wat uiteindelijk ook gebeurde, ging Schippers overstag en besloot ze aan te blijven.

Schippers zou volgens sommige betrokkenen pas op de hoogte zijn gebracht toen er al niets meer aan de plannen te veranderen was. Anderen lieten het AD weten dat ze juist volledig op de hoogte is gehouden van de plannen over de zorgpremie.

Eerder zou Schippers al overwogen hebben zich niet kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer. De bewindsvrouw, die uiteindelijk vlak achter Rutte als nummer twee op de lijst belandde, vond de bezuiniging van negen miljard euro op de zorg in het verkiezingsprogramma onrealistisch.