DEN HAAG - De samenwerking tussen PvdA en VVD gaat niet leiden tot een gezamenlijke visie. Daarvoor verschillen de partijen te veel.

Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zaterdag in een interview in dagblad Trouw.

Volgens Zijlstra moesten PvdA en VVD wel een kabinet vormen. ''We gaan nu aan de slag vanuit een verschillend vertrekpunt op terreinen waarover al jaren wordt geroepen dat de politiek nu eindelijk eens moet optreden'', zegt Zijlstra.

Zijlstra wil niet de fout begaan die kabinetten in het verleden volgens hem wel hebben gemaakt: ''Dat de partijen die in de regering samenwerken, op elkaar moeten gaan lijken''. ''Natuurlijk, we hebben als fractie voor het regeerakkoord getekend, maar voor het overige zit ik hier voor het VVD-geluid'', aldus de VVD'er.

Congres

Zijlstra verwacht zaterdag een prominente rol te krijgen op het partijcongres in Den Bosch, waar gediscussieerd wordt over het regeerakkoord. ''Ik zal het akkoord met verve verdedigen'', zegt de VVD-fractievoorzitter. Tegen partijleden die twijfels hebben, zegt hij: ''Kijk vooral naar het grotere geheel''. Volgens de VVD'er staat veel in het regeerakkoord wat de VVD al heel lang wil realiseren.