DEN HAAG - VVD-minister Ivo Opstelten (Justitie) vindt het niet nodig om de leden van de partij mee te laten beslissen wanneer de VVD een regeerakkoord sluit. 

Dat zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

''Ik vind dat in onze partij iedereen overal over mag meepraten en een opinie mag hebben, maar de fractie beslist'', aldus Opstelten. ''De fractie is daarvoor gekozen en verantwoordelijk.''

Diverse VVD-afdelingen gaan zaterdag op het najaarscongres inbrengen dat een regeerakkoord in de toekomst moet worden voorgelegd aan de leden. Het bestuur van de partij heeft hier grote bezwaren tegen.

JOVD

Op het congres in Den Bosch wilde ook de jongerenbeweging JOVD graag spreken, maar mag dit niet. De jongerenbeweging is daar boos over.

Erevoorzitter Hans Wiegel komt de jongeren nu te hulp en dringt er bij het hoofdbestuur op aan om de JOVD toch spreektijd te geven. ''Van de liberale partij mag niets anders worden verwacht'', aldus Wiegel.

De JOVD is blij met de steun van Wiegel en hoopt dat het hoofdbestuur alsnog overstag zal gaan. Volgens een woordvoerster van de partij blijft het hoofdbestuur bij zijn standpunt.

Onrust

Uit een peiling van het tv-programma EenVandaag onder 400 VVD-leden blijkt dat 59 procent denkt dat de onrust binnen de partij door het partijcongres van zaterdag niet minder zal worden.

Een ruime meerderheid (57 procent) vindt dat partijleider Mark Rutte in het aangepaste regeerakkoord te veel VVD-verkiezingsbeloften heeft laten varen. Ruim één op de vier leden zegt met dit regeerakkoord spijt te hebben van zijn stem op de VVD.

Een peiling naar de huidige zetelvoorkeur geeft aan dat VVD en PvdA samen nu uitkomen op 52 zetels (beide 26). Een maand geleden waren dat er 56.