DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) gaat de uitspraak van de hoogste Europese rechter over de bronbescherming van twee Telegraafjournalisten bestuderen.

Hij zei dat vrijdag na afloop van de ministerraad.

''Het is een complexe uitspraak'', aldus Plasterk die volgens hem nog niet helemaal afgerond is. De Telegraaf eist excuses van het kabinet, maar daar wilde de minister verder niet op ingaan.

Vicepremier Lodewijk Asscher zei op zijn beurt dat gekeken zal worden "wat er eventueel in de richting van betrokkenen zou moeten gebeuren". Ook moet nadere bestudering van de zaak volgens Asscher duidelijk maken of er extra maatregelen nodig zijn.

De Europese rechter veroordeelde de Nederlandse Staat donderdag omdat het recht op journalistieke bronbescherming niet goed is nageleefd.

Bart Mos

Het ging om een zaak uit 2006, toen de Telegraafjournalisten Joost de Haas en Bart Mos werden gegijzeld omdat ze weigerden te onthullen wie de AIVD-dossiers over topcrimineel Mink K. (Kok) aan hen had doorgespeeld. De rechtbank maakte na enkele dagen een einde aan die gijzeling.

De Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs benadrukte vrijdagmorgen op de voorpagina van het dagblad dat excuses op zijn plaats zijn. "Vooral aan de verslaggevers die ten onrechte in de bak zaten, maar ook aan de krant én aan de journalistiek in het algemeen."