DEN HAAG - De leeftijd waarop jongeren sigaretten of shag mogen kopen gaat omhoog van 16 naar 18 jaar.

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een voorstel daarvoor van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Het wetsvoorstel gaat nu zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer, zei Van Rijn vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Vorige week pleitte de tabaksbranche er zelf voor om de leeftijd te verhogen naar 18. De regeringspartijen VVD en PvdA hadden in het regeerakkoord al opgenomen om de alcoholleeftijd met 2 jaar te verhogen, eveneens naar 18, omdat onderzoek aantoont dat dat een effectief middel is om schadelijk gebruik door jongeren tegen te gaan.

Volgens de tabaksfabrikanten gaat die redenering ook op voor een verhoging van de minimumleeftijd voor de verkoop van tabaksproducten.

Enthousiast

Van Rijn zei dat de hele ministerraad enthousiast reageerde op zijn voorstel. Hij zei dat het belangrijk is een norm te stellen, die scholen en ouders helpt om het roken onder de jeugd tegen te gaan. De staatssecretaris erkende dat bij zo'n norm altijd vragen opkomen over de handhaving ervan.

Ook vicepremier Lodewijk Asscher toonde zich blij met het besluit. Asscher stelde dat de meeste jongeren die beginnen met roken dat rond hun 15e doen, na het 18e levensjaar is dat volgens hem minder.

Hij gaf verder het voorbeeld dat op schoolpleinen jongeren vanaf 16 jaar mogen roken. ''We vinden het een goede zaak om dat te gaan verbieden'', zei hij.