DEN HAAG - De gesprekken met de Belgen en spoorvervoerders NS en NMBS over de problemen met de internationale spoorverbinding tussen Nederland en België zijn in de laatste fase beland.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) verwacht daar snel meer over te kunnen melden. Dat zei ze donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Als op 9 december de nieuwe dienstregeling ingaat, lijkt er geen snelle verbinding meer te zijn tussen Breda en de Belgische stad Antwerpen.

Daardoor zouden reizigers uit Noord-Brabant met de stoptrein naar de zuiderburen moeten reizen, of moeten omreizen via Rotterdam. Ook vanuit Den Haag is er dan geen directe trein meer naar Antwerpen en Brussel.

Financiële bijdrage

Het conflict over de snelle trein is ontstaan, omdat de Belgen geen financiële bijdrage willen leveren om de lijn Den Haag-Breda-Antwerpen te laten rijden. De Fyra tussen Amsterdam een Brussel gaat wel rijden. Tussenoplossing is nu dat die trein ook Breda gaat aandoen.

Wel wil Mansveld uiteindelijk een definitieve oplossing voor dit probleem. Als die er niet komt, dan mag ook de Fyra vanuit Amsterdam niet gaan rijden. Minister Melanie Schultz, die eerder over spoor ging, kreeg van de Tweede Kamer steun voor deze aanpak. Schultz waarschuwde toen dat deze strategie hoog spel is. Ondertussen worden ook juridische stappen voorbereid tegen de Belgen.

Totaalplaatje

De staatssecretaris stelde in het debat naar het totaalplaatje te zullen kijken. Daarbij let ze onder meer op de trajecten Roosendaal-Antwerpen, Breda-Antwerpen en naar de situatie rond Den Haag.

Mansveld ging ook in op het voorstel van PvdA-Kamerlid Albert de Vries om een internationale spoortop te organiseren. Volgens De Vries zou dat een hoop gesteggel kunnen oplossen. Volgens de staatssecretaris is het echter beter om de problemen lokaal te bespreken, zodat er ook concreet naar de knelpunten kan worden gekeken.

Spoortoppen

VVD en PvdA willen dat Mansveld twee internationale spoorttoppen gaat organiseren. "Of ze nu wil of niet." De partijen dienden donderdag tijdens het begrotingsdebat een motie hiertoe in.

Mansveld gaf eerder in het debat aan liever in te zetten op regionaal overleg, omdat de problemen daar specifieker besproken kunnen worden. PvdA-Kamerlid Albert de Vries vindt echter dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten.