Schultz blijft achter adviseur staan

AMSTERDAM - Henry Meijdam kan 'goed functioneren' als voorzitter van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur. 

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) vindt niet dat aan hem de schijn van belangenverstrengeling kleeft, zei ze donderdag in de Tweede Kamer tijdens het debat over haar begroting.

De SP riep dinsdag op tot het vertrek van Meijdam, vanwege een onderzoeksrapport over de bestuurscultuur in de provincie Noord-Holland. De oud-gedeputeerde en VVD-prominent werd daarbij omschreven als iemand 'die vele petten tegelijk op had en deze makkelijk van plek liet wisselen'.

Naar aanleiding van het rapport stapte hij al op als commissaris namens de provincie Noord-Holland bij de Schiphol Area Development Corporation (SADC). Henk van Gerven (SP) vindt dat hij ook moet opstappen als adviseur van Schultz, omdat volgens hem sprake is van de schijn van belangenverstrengeling.

Transparante werkwijze

Schultz schreef al aan de Kamer dat zij dit niet van plan is. Dit herhaalde de bewindsvrouw donderdag. Juist omdat het een partijgenoot betreft, is zij extra kritisch te werk gegaan. Meijdam heeft haar beloofd dat hij zijn adviesfuncties zou beëindigen die strijdig zouden kunnen zijn met zijn nieuwe functie. Dat is gebeurd.

Ook zijn binnen de raad goede afspraken gemaakt over een transparante werkwijze, zei Schultz. Bovendien is in het rapport geen sprake van belangenverstrengeling, zei de bewindsvrouw, die het vertrouwen in Meijdam uitsprak.

Zwartmaken

VVD-Kamerlid Ton Elias haalde hard uit naar Van Gerven. Elias maakte 'zeer ernstig bezwaar' tegen de manier waarop de SP'er probeert Meijdam 'in diskrediet' te brengen zonder zich daarbij aan de feiten te houden.

In het rapport staat nergens dat Meijdam regels heeft overtreden, zei Elias. Hij vermoedt 'partijpolitieke bedoelingen' achter het zwartmaken van Meijdam.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie