Onderzoek naar integriteit in Lingewaard

LINGEWAARD - Externe onderzoekers gaan de bestuurlijke integriteit in de Betuwse gemeente Lingewaard tegen het licht houden.

De onderzoekers moeten een antwoord vinden op de vraag hoe bestuurders er meerdere keren in slaagden valse declaraties en onterechte onkostennota's te laten uitbetalen.

Dat heeft waarnemend burgemeester Steven de Vreeze in een besloten bijeenkomst afgesproken met de fractievoorzitters van de partijen in de Lingewaardse gemeenteraad. De resultaten van het eigen onderzoek van de gemeente naar de 'bonnetjesaffaire' worden voorlopig geheim gehouden, aldus de gemeente.

Vergoeding

Ex-burgemeester Harry de Vries legde vorige maand per direct zijn functie neer, nadat uitkwam dat hij een reisje had gedeclareerd dat hij in werkelijkheid niet maakte. Ook kreeg hij ten onrechte vergoeding voor een diner. Toen ontdekking dreigde, probeerde De Vries dat te verhullen, onder andere omdat hij al eerder was betrapt op te royaal declareren.

Ook wethouders werden al eerder op de vingers getikt. Desondanks zouden ook twee zittende wethouders weer te veel hebben gedeclareerd. Zij laten hun lot echter afhangen van een beslissing van de gemeenteraad.

Het externe onderzoek moet begin volgend jaar klaar zijn. Het Openbaar Ministerie besluit over eventuele vervolging als alle gemeentelijke onderzoeken klaar zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie