SGP en CDA boeken winst bij drie lokale verkiezingen

RIJSWIJK - De SGP en CDA hebben woensdag goede zaken gedaan bij gemeenteraadsverkiezingen in drie gemeenten. De SGP werd de grootste partij in Goeree-Overflakkee en Molenwaard.

In die laatste gemeente werd het CDA de tweede partij, maar krijgt het wel evenveel zetels als de SGP. De christendemocraten werden in Schagen de grootste.

In Molenwaard was de zetelverdeling al snel bekend. Zowel de SGP als het CDA eindigden op 5 zetels in de nieuwe raad. Die bestaat straks uit 21 zetels. In de nieuwe gemeenteraad van Goeree-Overflakkee, die 29 zetels gaat tellen, krijgt de SGP 9 zetels. De VVD, ChristenUnie en de PvdA krijgen elk 4 zetels.

SGP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Kees van der Staaij feliciteerde via Twitter de campagneteams van zijn partij in Goeree-Overflakkee en Molenwaard.

Schagen

Na de gemeenteraadsverkiezing in Schagen beschikt het CDA over bijna evenveel zetels als VVD en PvdA bij elkaar. Dat blijkt uit de zetelverdeling die de nieuwe fusiegemeente donderdag bekendmaakte.

De Schagense raad bestaat straks uit 29 zetels. Daarvan krijgt het CDA er negen, de PvdA en de VVD komen uit op elk vijf.

In Schagen moesten de christendemocraten 2 jaar geleden zowel de VVD als de PvdA voor zich dulden, in Zijpe behaalden de drie partijen destijds een gelijk aantal zetels.

Herindeling

De gemeenteraadsverkiezingen waren nodig omdat er drie nieuwe gemeenten zijn ontstaan uit fusies van kleinere gemeenten.

Molenwaard is een Zuid-Hollandse fusiegemeente die voortkomt uit Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland.

De fusiegemeente Goeree-Overflakkee bestaat uit de vier gemeenten op het gelijknamige Zuid-Hollandse eiland: Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee.

In Noord-Holland zijn de gemeenten Harenkarspel, Schagen en Zijpe gefuseerd tot de fusiegemeente Schagen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie