'UWV moet gedupeerde ZZP'ers compenseren'

AMSTERDAM - Uitkeringsinstantie UWV moet volgens vakcentrale FNV niet alleen excuses maar ook financiële compensatie aanbieden aan de groep ZZP'ers die in het verleden ten onrechte zijn beschuldigd van uitkeringsfraude.

Dat schrijft de vakcentrale in een brief aan de Tweede Kamer die donderdag de eindrapportage van de commissie Asscher-Vonk over deze langslepende kwestie behandelt, zo laat het weten aan NU.nl.

"Het wordt tijd dat er nu eindelijk eens een punt achter deze zaak wordt gezet. Duizenden mensen zijn onterecht van uitkeringsfraude beschuldigd en hebben vaak jaren moeten vechten om hun gelijk te krijgen", zo licht Leo Hartveld, vicevoorzitter van de FNV toe.

Ten onrechte

Uit het rapport van commissie, in het voorjaar van dit jaar al aan de Kamer gepresenteerd, blijkt dat het gaat om een groep van ongeveer 3000 mensen die voor juli 2006 vanuit de WW als kleine zelfstandige aan de slag gingen.

De helft van deze groep werd volgens de commissie ten onrechte beschuldigd van fraude. Door verkeerde voorlichting van het UWV gaven zij hun indirecte uren, zoals reis- en administratie-uren, niet als gewerkte uren op.

Omdat ze wel zelfstandigenaftrek bij de Belastingdienst aanvroegen pleegden zij na een bestandsvergelijking volgens het UWV fraude, waarna ze een fikse boete moesten betalen en bovendien een strafblad opliepen.

Excuses

Inmiddels heeft de groep die onterecht fraude pleegde het geld van de boete terugontvangen en kunnen gedupeerden via de Hoge Raad het strafblad ongedaan maken. Ook maakte het UWV zijn excuses aan de gedupeerden.

Maar volgens de FNV is dit niet afdoende. "Het is onbegrijpelijk dat je onschuldig bent, maar toch een strafblad hebt. Dat kan dus echt niet", zo stelt Hartveld.

"Naar schatting enkele tientallen gedupeerden die in het gelijk zijn gesteld blijven zitten met een strafblad. Zij moeten de lange weg naar de Hoge Raad bewandelen om hun strafblad ongedaan te maken. Ook ondervinden gedupeerden fiscaal nadelige gevolgen als ze na jaren hun geld eindelijk terugkrijgen."

Aanpassing

Daarom pleit de vakcentrale dan ook voor een financiële compensatie. Ook pleit de FNV voor een aanpassing van de wetgeving.

Als na een bestandsvergelijking van een uitkeringsinstantie met een andere instantie een hoger dan gemiddeld fraudepercentage blijkt, dan moet dit eerst nader worden onderzocht, zo stelt de FNV.

Klijnsma

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken bood in een debat in de Tweede Kamer donderdag over de zaak nogmaals haar excuses aan de gedupeerden aan. 

"In niet mis te verstane bewoordingen zeg ik: dit is niet goed gegaan. Diegenen die gedupeerd zijn, zitten met gebakken peren", aldus Klijnsma. 

De staatssecretaris stelde in het debat dat het UWV de mensen met een strafblad gaat benaderen en helpen bij de gang naar de Hoge Raad om dit ongedaan te maken. De Kamer binnenkort in een brief over deze procedure.

Lees meer over:
Tip de redactie