Nederland blijft volgens Rutte grootbetaler EU

DEN HAAG - Nederland zal ook op de langere termijn tot de landen blijven behoren die netto het meest bijdragen aan de begroting van de Europese Unie.

Dat zei premier Mark Rutte (VVD) woensdagmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de begroting van de Europese Unie, in aanloop naar de onderhandelingen daarover de komende dagen in Brussel.

In reactie op aanmaningen van de PVV om in te zetten op een lagere EU-afdracht voor Nederland, zei Rutte: "Het lukt je niet om met één EU-top die netto-betalingspositie te verbeteren. Dat is een meerjarenproject."

Hij legde uit: "Ook met de toetreding van de oost-Europese landen, is het onvermijdelijk dat we die positie niet zwaar zullen zien verbeteren."

Extra miljard

PVV'er Teun van Dijck concludeerde daarop dat Rutte "zich neerlegt" bij de hoge notering als netto betaler. De PVV verlangt dat Nederland op zijn minst inzet op jaarlijks een miljard minder afdracht, bovenop de korting van een miljard zoals sinds 2007 het geval is.

Daarop vermaande Rutte dat "dit kabinet zich hierin niet anders opstelt dan het vorige", verwijzend naar Rutte I waarvan de PVV als gedoger ook deel uitmaakte.

Lager

De Europese Commissie heeft een meerjarenbegroting voorgesteld van in totaal ongeveer duizend miljard euro voor de periode 2014 tot 2020. Maar samen met de PVV is een groot deel van de Tweede Kamer voor een lagere begroting.

De VVD hamerde erop dat de onderhandelingen goed worden gespeeld, omdat het anders "heel duur" kan worden.

Michiel Servaes van de PvdA pleitte eveneens voor een "sobere, moderne en rechtvaardige begroting" die in tijden van crisis uit te leggen is.

Inzet

Over de inzet van Nederland tijdens de onderhandelingen in Brussel zei Rutte verder dat de EU de administratieve uitgaven zal moeten versoberen.

Ook moet het beschikbare geld beter worden verdeeld over de beleidsterreinen, waarbij minder geld zou moeten gaan naar landbouwsubsidie, en meer naar onderzoek en innovatie.

Tip de redactie