Nieuwe pensioenregels uitgesteld tot 2015

AMSTERDAM - De invoering van de nieuwe pensioenregels is een jaar uitgesteld. Dat laat staatssecretaris van Sociale Zaken Jette Klijnsma (PvdA) woensdag aan de Tweede Kamer weten.

De nieuwe regels zouden per 2014 ingaan, maar dat wordt nu 2015. "De uitwerking van de nieuwe wetgeving kost meer tijd dan aanvankelijk werd gedacht", schrijft Klijnsma aan de Kamer.

"Het gaat om zeer complexe materie en een belangrijk onderwerp waar ik graag zorgvuldig mee wil omgaan."

Met de gewijzigde regels kunnen pensioenen vaker worden gekort, maar wel in kleinere stappen dan nu het geval is.

Problemen

Veel pensioenfondsen raakten afgelopen jaren in de problemen, waardoor waarschijnlijk meer dan 100 fondsen vanaf 2013 kortingen op de pensioenen zullen doorvoeren.

Om de problemen in te dammen en hogere kortingen te voorkomen is in mei van dit jaar besloten dat pensioenfondsen vanaf 2014 aan strengere eisen zouden moeten voldoen. Dit wordt nu een jaar uitgesteld.

Zo moeten zij meer transparantie bieden en mogen zij de pensioenen alleen aanpassen aan de inflatie als dit in de toekomst ook voor de jongere generaties mogelijk is.

Crisisjaar

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland waarschuwden er eerder op de dag voor dat door het uitstel 2014 opnieuw een 'pensioencrisisjaar' wordt, zo lieten ze woensdag weten aan NU.nl.

Volgens de werkgevers is het weer gezond maken van het Nederlandse pensioenstelsel dan  'zo urgent, dat dit geen verder uitstel verdraagt', zo schrijven ze in een brief aan de Kamer. 

"2011, 2012 en dadelijk ook 2013 zijn in pensioentermen crisisjaren, waarbij met veel kunst en vliegwerk is voorkomen dat premies zouden stijgen en er op nog grotere schaal dan nu moet worden afgestempeld", aldus de werkgevers.

De werkgeversorganisaties riepen Klijnsma dan ook tevergeefs op zich aan de voorgestelde planning te houden. 

Onzekerheid

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt reageert teleurgesteld op het uitstel van Klijnsma. "Dit zorgt voor nog meer onzekerheid voor de pensioenen en dat is slecht", stelt hij.

"Wij willen snel opheldering van de regering waarom de hele pensioensector een jaar extra onzekerheid en onduidelijkheid krijgt."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie