Dijsselbloem laat zich over Griekenland 'niet opjagen'

DEN HAAG - Minister Dijsselbloem van Financiën laat zich "niet opjagen" over een besluit over Griekenland. ''We zullen allemaal misschien wat moeten bewegen'', zo zei hij woensdag.

Dinsdagnacht slaagden de EU-ministers er niet in een akkoord te bereiken over de uitbetaling van de volgende termijn aan noodsteun aan Griekenland.

In de EU-bijeenkomst hebben verschillende landen verschillende wensen geuit over hoe de problemen moeten worden opgelost, zo verhaalt Dijsselbloem. Van ''botsingen'' was daarbij volgens hem geen sprake.

Opties

Nederland wil geen nieuw geld naar Athene en ook niet afschrijven op leningen. Het plan van de Duitse bondskanselier Angela Merkel om 10 miljard extra in het Europese noodfonds EFSF te storten, noemde Dijsselbloem ''één van de opties in de discussie''. 

De minister wilde daar niet verder op ingaan. Volgens hem heeft Nederland ''al genoeg'' gedaan. ''Ook anderen zullen nu stappen moeten zetten.''

Meer tijd

Maandag komen de ministers van Financiën opnieuw bijeen. Dijsselbloem kan niet verzekeren dat ze er dan wel uitkomen. "Het gaat stap voor stap. Ik wil een goed besluit. Als het meer tijd vergt, dan vergt het meer tijd.''

De minister benadrukte dat nog niet alle informatie over de financiële situatie van Griekenland beschikbaar is, en tot die tijd kan er volgens hem sowieso geen besluit genomen worden. Hij is wel optimistisch dat alle noodzakelijke rapporten er maandag zijn.

Alles over Griekenland in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie