Teeven noemt opvang asielzoekers 'valse hoop'

DEN HAAG - Iedere vorm van opvang geeft uitgeprocedeerde asielzoekers de valse hoop dat ze toch mogen blijven.

Dat zei een woordvoerster van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie woensdag.

In totaal 88 uitgeprocedeerde asielzoekers die woonden in een tentenkamp in de Amsterdamse wijk Osdorp, kunnen dankzij de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan tijdelijk terecht in opvang voor dak- en thuislozen.

Teeven vindt het aanbod uit humaan oogpunt wel begrijpelijk, maar verder niet zo verstandig: ''Het geeft toch hoop op een toekomst in Nederland en die is er niet.'' Teeven zei woensdag het recht op demonstratie (door middel van een tentenkamp) wel te respecteren.

Buitenschuldprocedure

Teeven zegde de Tweede Kamer woensdag toe de toepassing van de zogenoemde buitenschuldprocedure in kaart te zullen brengen, omdat verschillende partijen zich afvragen of deze niet ruimer moet worden geïnterpreteerd.

Het gaat hier om de procedure voor mensen die terug moeten en ook wel willen, maar dat buiten hun schuld toch niet kunnen verwezenlijken. Teeven ziet echter zelf op dit moment geen reden om het beleid op dit gebied aan te passen. Hij wil verder wel kijken naar de verslechtering van de situatie die zich in sommige delen van Irak zou voordoen en of die terugkeer onmogelijk maakt.

Hij staat echter nog steeds op het standpunt dat de procedures in Nederland heel zorgvuldig zijn en dat je daar niet zomaar op terug kunt komen. ''En'', zo benadrukte hij toen het over zieke vreemdelingen ging, ''we zijn geen onmensen''.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie