BRUSSEL - Het overleg van ministers van Financiën van de 17 eurolanden over Griekenland is in de nacht van dinsdag op woensdag abrupt geëindigd.

De bewindslieden wisten geen akkoord te bereiken over de uitbetaling van de volgende termijn aan noodsteun en de verder te nemen acties om Griekenland weer op de rails te krijgen.

Deze zogeheten eurogroep zal volgende week maandag weer bij elkaar komen, zo werd na afloop bekendgemaakt.

Een gebruikelijke persconferentie werd na afloop niet gegeven. Ook minister Jeroen Dijsselbloem verliet Brussel zonder in te gaan op het overleg.

De Duitse minister Wolfgang Schäuble sprak heel kort met de pers. Hij had het over zeer intensieve discussies. ''We hebben geen oplossing gevonden, omdat de vraagstukken zo gecompliceerd zijn. We gaan volgende week verder." 

Gecompliceerd

Ook voorzitter Jean-Claude Juncker nam het woord gecompliceerd in de mond. Hij zei ''een beetje teleurgesteld'' te zijn dat er geen akkoord werd bereikt. ''Maar ik moet toegeven dat de technische onderdelen erg complex zijn.’’

Volgens Juncker zijn extra berekeningen nodig die in de komende dagen gemaakt zullen worden. Daarna zal een besluit vallen.

Volgens de Franse minister van Financiën, Pierre Moscovici, scheelde het maar heel weinig of er was woensdag een akkoord bereikt over het extra noodkrediet aan het land. 

Moscovici zei dat de eurozone zou worden bedreigd als er geen akkoord komt. "Griekenland heeft zich enorme inspanningen getroost'', zei Moscovici.

Hervormingen

Griekenland ligt achter met hervormen en bezuinigen en bovendien is de economische situatie verslechterd. De eerder gemaakte afspraken zijn niet meer haalbaar.

De bewindslieden overlegden hoe het lopende programma aangepast kan worden zodat er zicht blijft op een houdbare schuldpositie van Griekenland. Dit is voor onder meer Nederland zeer belangrijk.

De eurolanden overwegen Athene meer tijd te geven om orde op zaken te stellen. Maar het Internationaal Monetair Fonds (IMF), ook een van de geldschieters, wil vasthouden aan de doelstelling voor het terugdringen van de schuld naar 120 procent van het bruto binnenlands product in 2020.

Vooruitgang

Juncker zei dat de partijen elkaar naderen. IMF-president Christine Lagarde vertelde dat vooruitgang was geboekt. ''Maar we zullen een klein beetje meer moeten doen.''

De voorzitter kon niet zeggen wanneer Griekenland kan rekenen op de volgende termijn aan noodsteun (31,5 miljard euro). ''Griekenland heeft geleverd en nu is het aan ons om te leveren.''

Gevaar

De Griekse premier Antonis Samaras heeft woensdag geklaagd dat de stabiliteit van de eurozone in gevaar wordt gebracht met het uitblijven van een besluit over extra noodkrediet voor zijn land.

''Onze partners (van de eurogroep en de EU) en het IMF hebben de plicht uit te voeren wat ze zich hebben voorgenomen. Het is niet alleen voor de toekomst van ons land, maar voor de stabiliteit van de eurozone die hier in de komende dagen van afhangt'', aldus de Griekse premier.

Vernederd

Volgens een parlementslid van de linkse oppositiepartij Syriza in Griekenland, Dimitris Papadimoulis, is de Griekse regering door het uitstel vernederd, terwijl het alles doet wat de 'trojka' wil. 

Hij betoogde dat dit aantoont hoe fout het beleid van de regering is. Syriza wil van de bezuinigingen af die volgens de trojka, de EU, de ECB en het IMF, nodig zijn om de Griekse economie gezond te maken. 

Lees alles over Griekenland en schuldencrisis