Oppositie wil opheldering over Thermphos

DEN HAAG - Oppositiepartijen CDA en D66 willen van minister Henk Kamp van Economische Zaken weten wat het kost om radioactief afval van de Zeeuwse fosforfabriek Thermphos op te ruimen.

Kamerleden Agnes Mulder (CDA) en Stientje van Veldhoven (D66) willen zo snel mogelijk opheldering  wat de kosten zullen zijn wanneer de fabriek over de kop gaat.

Dat zeiden zij dinsdag naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws, dat in bezit is van een intern stuk van het ministerie.

Ook het ANP heeft inzage gehad in het document, waarin staat dat het opruimen van het nucleaire afval enkele honderden miljoenen euro's gaat kosten en dat het rijk voor die rekening opdraait. Het ontmantelen van de fabriek en het saneren van vervuilde grond zou nog eens een veelvoud kosten.

Reactie

Het ministerie wilde in een reactie niet ingaan op het document, maar stelde dat gesprekken over een overname van Thermphos nog lopen. ''Zolang die lopen, is ontmanteling van het bedrijf en afvoeren van de voorraden op het bedrijventerrein niet aan de orde'', aldus het departement.

Lees meer over:
Tip de redactie