PVV wil dat boetes A2 worden terugbetaald

AMSTERDAM - De PVV eist dat de boetes die zijn uitgedeeld voor te hard rijden op de A2, worden teruggegeven aan de automobilist. 

Kamerlid Machiel de Graaf komt dinsdagavond met de eis, als de Tweede Kamer de begroting behandelt van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD).

De Graaf hekelt de miljoenen aan boetes die werden uitgedeeld sinds de trajectcontrole op het wegdeel tussen Amsterdam en Utrecht operationeel is. Tussen 23 juli en 20 september werden hier bijna 190 duizend hardrijders betrapt, wat de schatkist ruim 13,5 miljoen euro opleverde.

"Iedereen wordt gepakt met net twee kilometer per uur te hard en daar wordt dagelijks twee ton mee opgehaald", fulmineert hij. "Dat is geen boete, dat is een ordinaire belasting." De overheid moet daarom de boetes terugbetalen, vindt hij. Automobilisten willen niet de wet overtreden, maar wel snel rijden. En de overheid moet dat mogelijk maken waar dat kan, stelt hij.

Snoepwinkel

De Graaf snapt niet dat op de tienbaans snelweg maar honderd kilometer per uur mag worden gereden. "Dat is hetzelfde als je een kind in een snoepwinkel zetten en zeggen: je mag niet aan de snoepjes komen." Hij pleit ervoor om de maximumsnelheid te verhogen naar 130 of zelfs 140 kilometer per uur. "Dan zijn we van alles af."

Minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei vrijdag al dat de A2 geen 'melkkoe' is, maar een weg als alle andere waar automobilisten zich aan de maximumsnelheid moeten houden. De trajectcontrole was bovendien aangekondigd, zei hij. Schultz heeft al laten weten dat de maximumsnelheid 's nachts omhoog gaat.

Lees meer over:
A2

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie