PvdA wil spoortop tegen internationaal gesteggel

DEN HAAG - De PvdA is het geruzie over treinverbindingen naar België en Duitsland meer dan zat. 

Daarom moet er een internationale top komen over het spoor, waar de ministers en staatssecretarissen ''voor eens en altijd'' de problemen gaan oplossen.

''Reizigers moeten soepel en snel tussen landen kunnen reizen'', aldus PvdA-Kamerlid Jacques Monasch dinsdag. ''Het kan toch niet zo zijn dat het spoor binnen de landen goed is geregeld, maar dat de verbinding tussen de landen te wensen overlaat'', stelt hij.

Monasch wil dat de regering snel een top organiseert en zorgt dat daar ''spijkers met koppen'' worden geslagen.

Volgens de PvdA'er zijn andere partijen het gedoe met de internationale verbindingen ook zat. Hij verwacht dan ook steun voor zijn voorstel, dat hij tijdens de behandeling van de begroting later op de dag zal doen.

België

Het meest in het oog springende probleem is momenteel de verbinding met België. Vanaf begin december kunnen reizigers vanuit Breda niet meer met een snelle verbinding naar Antwerpen en Brussel, tenzij ze via Rotterdam reizen.

Dat komt omdat de Beneluxtrein wordt opgeheven en de Belgen geen geld overhebben voor de afgesproken opvolger van deze verbinding.

Juridische stappen

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) bereidt juridische stappen tegen de Belgische vervoerder NMBS voor, maar hoopt dat er nog een oplossing kan worden gevonden voor het zo ver komt.

Een tijdelijke optie is om de Fyra die van Amsterdam naar Brussel gaat rijden, ook Breda te laten aandoen. Daarna moet er dan wel een definitieve verbinding komen. Komt die er niet, dan mag ook de Fyra vanuit Amsterdam niet gaan rijden van de staatssecretaris. De bal ligt volgens Mansveld dan ook bij de vervoerders.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie