'Militairen bij Demons 'opmerkelijk''

DEN HAAG - Het is ''opmerkelijk'' dat een aantal militairen zich heeft aangesloten bij motorclub Demons. 

Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Hennis benadrukt dat gedrag van militairen zowel binnen als buiten diensttijd verenigbaar moet zijn met hun werk. Als dat niet zo is, kunnen papieren worden ingetrokken die militairen nodig hebben om aan het werk te mogen.

Ze stelt in de brief verder niet op voorhand te twijfelen aan de loyaliteit van militairen, die tevens lid zijn van een club van zogeheten outlawbikers.

Banden

De overheid doet onderzoek naar de banden van ambtenaren met 'outlawbikers', zoals de Hell's Angels of Satudarah, omdat er signalen zijn dat leden van deze clubs zich inlaten met georganiseerde misdaad. Omdat militairen ook ambtenaren zijn, wordt tevens bij Defensie onderzoek gedaan.

Daar was al bekend dat er militairen lid zijn van motorclubs. Dat is op zich geen probleem, omdat motorclubs volgens de rechter geen criminele organisaties zijn. Als een militair zich bezighoudt met criminele activiteiten, ontstaat wel een probleem.

Bij een groep van 20 militairen van het Korps Commandotroepen is het lidmaatschap van de Demons ''onderwerp van gesprek'', meldde een woordvoerder van Defensie eerder. Er wordt gekeken wat de banden precies zijn en of daar iets aan moet worden gedaan.

'Ontgoocheld'

Een aantal commando’s dat lid is van motorclub Demons MC, is ''ontgoocheld over de wijze waarop Defensie hun loyaliteit en integriteit zonder enig fundament ter discussie stelt''. Dat zei hun advocaat Michael Ruperti vorige week, nadat bekend was geworden dat het ministerie de banden met de Demons in kaart brengt.

Ze vinden dat het ministerie doet alsof de militairen zich niet aan de wet houden. Volgens de advocaat hebben de Demons over wie het gaat, in sommige gevallen al tientallen jaren gediend in het leger bij het Korps Commandotroepen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie