DEN HAAG - Gemeenten mogen zelf hun beleid rond coffeeshops en drugsoverlast gaan bepalen. Daarnaast wordt de veelbesproken 'wietpas' per direct afgeschaft.

Dat schrijft minister Ivo Opstelten maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor het hele land gaat gelden dat bezoekers van coffeeshops moeten aantonen dat ze in Nederland wonen voordat ze drugs kunnen kopen.

Dat kan met een identiteitsbewijs of verblijfsvergunning, in combinatie met een uittreksel uit de gemeentelijk basisadministratie. Gemeenten mogen echter zelf bepalen wanneer ze gaan controleren of coffeeshops deze regels ook uitvoeren.

Opstelten vertrouwt erop dat gemeenten samen met politie en justitie goede plannen maken om de overlast tegen te gaan. ''Op lokaal niveau heeft men het beste inzicht welke maatregelen effectief zijn", aldus Opstelten.

Prioriteiten

Gemeenten mogen van de minister zelf prioriteiten stellen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld eerst coffeeshops sluiten of coffeeshops uit de buurt van scholen plaatsen, voordat ze gaan controleren of coffeeshops enkel mensen bedienen die in Nederland wonen.

Dat biedt grote steden met veel toeristen, zoals Amsterdam, nog wat ruimte. De hoofdstad zou bijvoorbeeld andere prioriteiten kunnen stellen, zodat toeristen nog even in de coffeeshops welkom zijn. Opstelten heeft geen datum genoemd waarop de gemeenten uiterlijk de regels moeten gaan handhaven.

Wietpas

De 'wietpas', die officieel clubpas heet en een registratie van klanten van coffeeshops inhoudt, is volgens Opstelten niet meer nodig omdat de overlast door drugstoeristen is verminderd. Tegelijkertijd hoopt hij dat Nederlanders die moeite hadden met de registratie en dus op straat hun drugs kochten, weer naar de coffeeshop gaan.

Opstelten adviseert gemeenten om voor het nieuwe jaar een plan te maken, omdat dan de nieuwe regels gaan gelden. Hij benadrukt dat zijn beleid geen vrijkaartje is om niets te doen. ''Ik moet zien dat er serieus wordt aangepakt'', zegt Opstelten.

Wassen neus

"Gemeenten mogen van de minister hun eigen handhavingsbeleid vaststellen. Maar gefaseerd moeten ze toch de regels gaan invoeren, uiteindelijk. Daarmee is er sprake van een wassen neus.''

Mark Josemans, woordvoerder Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht reageerde met deze woorden op het bericht dat gemeenten zelf hun beleid rond coffeeshops en drugsoverlast mogen gaan bepalen.

De gemeente Maastricht is tevreden met de uitlatingen van Opstelten. ''Er zijn grote verschillen tussen Amsterdam en Maastricht. Hier hebben wij een ander soort toerist. Het is goed dat de burgemeester zelf kan beslissen hoe zijn optreden is rond coffeeshops'', aldus de woordvoerder van burgemeester Onno Hoes.