DEN HAAG - De VVD vindt het "buitengewoon verdedigbaar" als Griekenland extra tijd krijgt om de begroting op orde te brengen, als daardoor het risico kleiner wordt dat de leningen niet worden terugbetaald.

Dat zei VVD-Kamerlid Mark Harbers maandag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de schuldenproblematiek van Griekenland.

"Ik vind uitstel van twee jaar buitengewoon verdedigbaar, als daarbij waarborgen zijn dat in ieder geval een groot deel van het geld terugkomt", zo zei Harbers.

Hij benadrukte dat de VVD alsnog niet voor een derde pakket van leningen is, maar dat de partij wel bereid is om te kijken naar de huidige mogelijkheden om dat uitstel te ondersteunen, mocht het rapport van de trojka daartoe nopen.

"Maar uiteindelijk is het aan de Grieken zelf om hun zaken op orde te krijgen", aldus Harbers.

De PVV is van mening dat de VVD daarmee de belofte "genoeg is genoeg" breekt, omdat "uitstel ook geld kost", zoals wanneer schulden worden "doorgerold" of de rente wordt verlaagd.

Eurogroep

Wanneer het besluit valt over de voortgang van het bestaande Griekse leningenprogramma is nog onduidelijk. Eerder maandag schreef minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aan de Tweede Kamer dat de 17 eurolanden dinsdag nog geen definitieve besluiten nemen 

Persbureau Reuters meldt dat de ministers van financiën hoogstwaarschijnlijk dinsdag wel hun fiat voor vrijgave van een noodtranche voor Griekenland. Hiermee is een bedrag van 44 miljard euro gemoeid.

Uitbetaling vindt plaats op 5 december, mits de Grieken aan alle voorwaarden voldoen.

De eurogroep komt dinsdag in Brussel bijeen om op basis van een rapport van het Internationaal Monetair Fonds, Europese Centrale Bank en de Europese Commissie te praten over de leningen aan Griekenland. Maar een deel van het rapport van de zogenoemde trojka is nog niet klaar, namelijk dat over de houdbaarheid van de Griekse staatsschuld.

Houdbare schuld

Zonder perspectief op een "houdbare overheidsschuld'' in Griekenland heeft verdergaan met het leningenprogramma "geen kans van slagen'', schrijft Dijsselbloem. Een van de randvoorwaarden voor doorgaan met het programma is voor het kabinet dat er geen geld bij hoeft en dat er geen schulden worden afgeschreven.

Het land kan wel lucht worden geboden door een lagere rente en een langere terugbetaaltijd. "Twee wegen zijn niet begaanbaar", zei Dijsselbloem. "We gaan niet afschrijven op de hoofdsommen van bilaterale leningen en er kan niet nu al een nieuw programma worden opengetrokken."

Een nieuw, derde steunprogramma voor Griekenland acht Dijsselbloem wel mogelijk voor de periode na 2014, als het huidige programma afloopt.

Tijdens het debat zei Dijsselbloem nog het "heel vervelend" te vinden dat hij geen duidelijkheid kan geven over de voortgang van het bestaande Griekse leningenprogramma. 

Mochten er toch besluiten worden genomen in de eurogroep, dan moeten die onder parlementair voorbehoud worden genomen, zo onder meer CDA en VVD aan.

Lees alles over de schuldencrisis