Oppositie niet afwijzend over inzet Patriots

DEN HAAG - De meeste oppositiepartijen lijken niet afwijzend te staan tegenover een mogelijk verzoek van de NAVO om een Patriot-luchtverdedigingssysteem naar Turkije te sturen.

Dat bleek maandag tijdens een rondgang langs verschillende oppositiepartijen.

''Het staat buiten kijf dat Turkije onze bondgenootschappelijke steun verdient'', stelde SP-Kamerlid Harry van Bommel.

Hij wil voordat hij het groene licht geeft wel opheldering van de regering over enkele vragen. Zo wil hij voorkomen dat de inzet van de Patriots leidt tot een no-flyzone van waaruit rebellen kunnen gaan opereren.

Positief

De ChristenUnie laat bij monde van Joël Voordewind weten ''indien nodig positief'' te zijn. Pieter Omtzigt van het CDA kan zich een dergelijk verzoek ''goed voorstellen''. Hij en ook Sjoerd Sjoerdsma van D66 willen echter eerst meer informatie van de regering voor ze een besluit nemen.

''Als het verzoek binnenkomt, moeten we er zo snel mogelijk over debatteren'', aldus Sjoerdsma. GroenLinks komt met een standpunt als er formeel een verzoek tot bijstand is gekomen.

Tegen

De PVV is tegen de plaatsing van Patriots in Turkije. ''De PVV vreest dat Turkije wil escaleren richting Syrië. De PVV wil niet dat Nederland door Turkije wordt meegesleept in een Syrisch avontuur. De PVV is van mening dat Turkije niet in de NAVO hoort'', stelt Raymond de Roon van de grootste oppositiepartij.

Den Haag wacht een officieel verzoek van de Turkse regering bij de NAVO af voordat de knoop wordt doorgehakt. De NAVO zal een Turks verzoek met de grootste urgentie behandelen, liet topman Anders Fogh Rasmussen dinsdag weten.

Toestemming

Bij een verzoek van het Atlantische bondgenootschap hoeft het kabinet strikt formeel het parlement niet om toestemming te vragen. De VS, Duitsland en Nederland zijn de enige NAVO-leden die over het Patriot-systeem beschikken. Nederlandse Patriots beschermden Turkije ook al in 1991 en in 2003. 

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Lees meer over:
Tip de redactie